'Artikelen van nieuwsmedia mogen niet zomaar worden overgenomen'

Het overnemen van artikelen uit nieuwsmedia kan niet zomaar. Nieuwsmedia kunnen een auteursrechtvoorbehoud maken, waardoor voor het overnemen van stukken moet worden betaald. Dat concludeert NDP Nieuwsmedia, de brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven, na een uitspraak die het gerechtshof in Leeuwarden deze week deed.

ANP/Redactie
Landelijke dagbladen in Nederland. © ANP Beeld
Landelijke dagbladen in Nederland. © ANP

NDP Nieuwsmedia had de provincie Flevoland voor de rechter gesleept. Die maakte tot 2009 knipselkranten met artikelen uit dag- en weekbladen zonder daarvoor te betalen. Het hof heeft geoordeeld dat dat niet mag als media een auteursrechtvoorbehoud hebben gemaakt (in de colofon).

Websites
Volgens NDP Nieuwsmedia heeft de uitspraak niet alleen gevolgen voor het opstellen van knipselkranten, maar ook voor bijvoorbeeld het overnemen van artikelen op websites. Verder zou hij niet alleen van belang zijn voor dag- en weekbladen, maar ook voor nieuwsgerelateerde radio- en tv-programma's.

Het hof oordeelt overigens dat het auteursrechtvoorbehoud niet geldt voor artikelen die geen stempel dragen van het desbetreffende medium zelf. Volgens NDP Nieuwsmedia is dat echter 'een beperkte categorie'.

Verheugd
De brancheorganisatie laat weten 'zeer verheugd' te zijn over de uitspraak. 'Het hof bevestigt dat het creatieve werk van journalisten beschermd is, wat bijdraagt aan een gezonde exploitatie door nieuwsmedia.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden