Arriva verkoopt auto's voor 1,7 miljard aan GM

De overnamekas van het Engelse busbedrijf Arriva is vrijdag met 1,7 miljard gulden gevuld. De moeder van de busonderneming, die in Groningen, Friesland en Limburg actief is, heeft voor dat bedrag haar autoleasebedrijven verkocht aan een dochter van autobedrijf General Motors....

Arriva gaat het geld gebruiken voor de aankoop van bus- en treinbedrijven in Engeland en het vasteland van Europa. Tevens wil Arriva de schulden verlagen. General Motors betaalt bijna achthonderd miljoen gulden contant. De rest wordt voldaan als een schuld aan Arriva.

Het busbedrijf is erg tevreden over de prijs. 'Dit is een uitstekend resultaat', zegt topman Robert Davies van Arriva. 'We hebben nu voldoende bronnen om het openbaar vervoer in Engeland en overzee te ontwikkelen en een substantiële waarde voor onze aandeelhouders te creëren.' Davis is pas sinds december werkzaam bij Arriva en is verantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. Hij wil zich helemaal concentreren op het openbaar vervoer.

De autoleasebedrijven van Arriva behoren tot de grootste van Engeland. Het bedrijf omvat ongeveer 70 duizend auto's. Als busbedrijf hoort Arriva nu tot de vijf grootste private bedrijven van Europa. Er werken ruim 24 duizend mensen.

Onlangs kocht Arriva voor 155 miljoen gulden de noordelijke busbedrijven Veonn en Hanze van Connexxion, het voormalige VSN. Dinsdag won Arriva samen met de Nederlandse Spoorwegen de aanbesteding voor de exploitatie van drie Groningse onrendabele spoorlijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden