Armoede stijgt rap: 1,1 miljoen Nederlanders kunnen niet rondkomen

De armoede in Nederland neemt snel toe. Naast ouderen, allochtonen en alleenstaande ouders kunnen ook steeds minder zelfstandig ondernemers de eindjes aan elkaar knopen.

Tjerk Gualthérie van Weezel
De SP-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad heeft tijdens de installatie van de nieuwe wethouder van financien de schoenen gezet van 'arme kinderen'. Zij vragen daarmee aandacht voor kinderen die door armoede niets in hun schoen krijgen. Beeld ANP
De SP-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad heeft tijdens de installatie van de nieuwe wethouder van financien de schoenen gezet van 'arme kinderen'. Zij vragen daarmee aandacht voor kinderen die door armoede niets in hun schoen krijgen.Beeld ANP

Het aantal Nederlanders dat per maand te weinig overhoudt om goed van rond te komen, is in 2011 met 180 duizend toegenomen, tot 1,1 miljoen. Het gaat om 7,1 procent van de bevolking, becijfert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Armoedesignalement 2012, dat vandaag verschijnt.

Voor het eerst deze eeuw neemt ook het aantal personen toe dat kampt met 'langdurige armoede'. In 2011 leefde 2,5 procent van de Nederlanders vier jaar of langer onder de armoedegrens, in 2010 was dat nog 2 procent.

De toename is een logisch gevolg van de crisis, stellen de onderzoekers van het SCP en het Centraal Bureau voor de Statistiek in het rapport. Door de bezuinigingen en de oplopende werkloosheid moeten steeds meer personen van een uitkering rondkomen. 'In 2010 was met een licht economisch herstel ook de armoede weer wat teruggelopen. Maar met de terugval in 2011 zijn er ook meer armen bijgekomen.'

De onderzoekers verwachten dat de armoede dit jaar verder is toegenomen. Zij houden het op een percentage van 7,6 van de bevolking. Ook de komende jaren, als Nederland verder moet bezuinigen, zal de armoede toenemen. Maar de instituten wagen zich niet aan een voorspelling.

Zelfstandigen vangen de hardste klappen op. In 2011 was het aantal arme zelfstandigen voor het eerst groter dan het aantal armen in loondienst (175 duizend versus 170 duizend). Mede daardoor hebben dertigers en veertigers, die vaker voor zichzelf werken of tijdelijke dienstverbanden hebben, voor het eerst een grotere kans op armoede dan vijftigers. Bij huishoudens die bijstand ontvingen, liep het aandeel armen op van 65 naar 68 procent.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag.



Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden