Armoede neemt toe door duur voedsel

De snel gestegen prijzen voor rijst, maïs, tarwe en andere landbouwproducten ondermijnen de strijd tegen wereldwijde armoede. De Britse premier Gordon Brown roept op tot een internationaal actieplan.

‘Arme mensen lijden dagelijks onder de hoge voedselprijzen’, zegt Wereldbank-president Robert Zoellick. Wereldwijd zijn de afgelopen tijd armen de straat op gegaan uit protest tegen de gestegen prijzen. In Haïti vielen vorige week vier doden bij protesten, in Jemen kwamen twaalf mensen om.

In Thailand, de grootste rijstexporteur van de wereld, zetten boeren patrouilles in om hun velden te beschermen. De exportprijzen van Thaise rijst zijn sinds januari bijna verdubbeld. Rijst is voor 3 miljard mensen, vooral in Azië, het hoofdbestanddeel van de dagelijkse maaltijd. De prijzen van tarwe, de andere hoofdschotel van de wereld, zijn in het afgelopen jaar eveneens verdubbeld.

De Wereldbank waarschuwt dat de prijzen onverminderd hoog zullen blijven en vervolgens in 2010 afvlakken, maar pas in 2015 weer op het niveau van 2004 komen. De reden is dat de voedselproductie maar langzaam kan worden opgevoerd.

Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, hebben 36 landen (waarvan 21 in Afrika en 9 in Azië) hulp van buiten nodig om hun bevolking te voeden. Het World Food Program van de Verenigde Naties, dat met deze taak belast is, heeft evenwel last van geldtekort: de inkoop valt door de hoge voedselprijzen een half miljard dollar duurder uit.

Vooral armen in de grote steden en landloze arbeiders op het platteland lijden steeds vaker honger vanwege de hoge voedselprijzen. De hogere voedselprijzen hebben veel grotere gevolgen in ontwikkelingslanden omdat voedsel daar een groter deel uitmaakt van de dagelijkse uitgaven: in China bijna 30 procent, in India 50 procent, tegen minder dan 10 procent in rijke landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden