Arme lidstaten lopen 27 miljard mis bij verlagen EU-contributie

De wens van een aantal rijke landen van de Europese Unie om minder contributie af te dragen, kan de armere lidstaten in totaal bijna 27 miljard gulden kosten....

Van onze correspondent

BRUSSEL

De gegevens zijn bekend geworden aan de vooravond van de Europese top in Cardiff, die maandag begint. De financiering van de Europese Unie vormt een belangrijk twistpunt. Nederland, Duitsland, Zweden en Oostenrijk vinden dat zij te veel bijdragen aan de begroting en willen een grens stellen aan hun contributies. De armere lidstaten, die vooral aan de zuidflank van de Unie te vinden zijn, verwijten de rijke landen egoïsme.

Als de contributies lager worden, zullen de arme lidstaten daaronder te lijden hebben omdat zij de meeste bijdragen uit de EU-fondsen ontvangen. Duitsland wil dat de netto-bijdragen (afdrachten minus inkomsten) hooguit 0,3 procent van het brutonationaalproduct vormen. De Nederlandse netto-afdracht aan de Europese Unie ligt momenteel op 0,76 procent van het BNP, evenveel als jaarlijks aan ontwikkelingssamenwerking wordt uitgegeven. De Europese Rekenkamer raamt het effect van de Duitse eis op 27 miljard gulden per jaar.

Volgens de Europese Rekenkamer doen de rijke landen er verkeerd aan om uitsluitend te kijken naar hun netto-bijdragen. Zij zouden ook in aanmerking moeten nemen welke positieve economische effecten het lidmaatschap van de Unie met zich meebrengt. De rekensom zou dan een stuk voordeliger uitpakken, zo meent de Rekenkamer. Daarmee neemt de instantie een belangrijk argument over dat de Europese Commissie al eerder had gehanteerd.

Volgens de Rekenkamer is het zinvoller om de rijke landen op een andere manier tegemoet te komen. De rapporteurs hebben de effecten van het EU-beleid in verschillende landen onderzocht. Die effecten verschillen nogal. Zo kan een miljoen gulden voor een landbouwproject in Nederland een veel positievere invloed hebben dan voor eenzelfde soort project in Portugal. De EU zou zijn uitgaven zo moeten herverdelen dat de rijkere landen meer baat hebben bij projecten die specifiek op hen zijn toegesneden.

Het is echter onwaarschijnlijk dat premier Kok en bondskanselier Kohl hiermee akkoord gaan in Cardiff. Nederlandse diplomaten hebben al laten weten dat zij in de slotverklaring een zinsnede opgenomen willen zien, waarin de noodzaak wordt beklemtoond van de 'correctie van onevenwichtigheden in de begroting.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden