Argos Olie ten onder in fusie

Argos, het zelfstandige Nederlandse oliebedrijf dat brandstoffen opslaat, distribueert en verkoopt in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, gaat op in een fusie met de Zwitserse branchegoot Varo Energy. Het raakt verbonden met Vitol; de grootste olie en grondstoffenhandelaar ter wereld met hoofdkwartieren in Nederland en Zwitserland.

De samenvoeging van de bedrijven is vandaag bekendgemaakt. Het moet leiden tot de 'grootste onafhankelijke oliebedrijf in West-Europa', aldus Vitol en Varo Energy. De naam Argos verdwijnt. Het nieuwe bedrijf gaat Varo Energy heten en wordt geleid door Roger Brown, de huidige algemeen directeur van Varo Energy.

Het Zwitserse Varo is eigendom van fondsbeheerder The Carlyle Group en Vitol. Deze twee krijgen elk een derde van de nieuwe onderneming in handen. Het andere deel komt in handen van de aandeelhouders van Argos; Reggeborgh en Atlas Invest. Twee onderdelen van het Nederlandse bedrijf blijven buiten de fusie: de Argos-deelname in LPG-bedrijf Nefco en de bunkeractiviteiten van Argos voor zeeschepen.

Financiële details over de fusie worden niet bekend gemaakt. Het nieuwe bedrijf zal 1500 personeelsleden hebben en jaarlijks 16 miljoen kubieke meter olieproducten omzetten in bijna vijftig tankterminals. Daarvan waren er 21 van Argos. Hoeveel banen verloren gaan door de samenvoeging van deels overlappende activiteiten, is onduidelijk.

Eenmanszaak

Oliebedrijf Argos startte in 1984 in Oud-Beijerland als eenmanszaak van de destijds 26-jarige Rotterdammer Peter Goedvolk. Hij nam gaandeweg tientallen kleine oliehandelaren over en werd in 1994 eigenaar van Argos uit Vlaardingen, leverancier van bunkerolie in de Rotterdamse haven.

Behalve aan boeren, tuinders en schepen leverde het bedrijf vanaf de jaren negentig ook brandstof aan automobilisten via zeventig eigen tankstations in Nederland er daarbuiten. Drie jaar geleden had Goedvolk een geschat vermogen van ruim 310 miljoen euro.

'Kleine muis'

Argos profileerde zich jaren als de 'kleine muis' tussen mammoethandelaren als Trafigura, Vitol en Glencore; bedrijven die honderden miljarden euro's omzetten in brandstoffen en grondstoffen. Tegelijk zocht het naar manieren om de omzet te vergroten omdat de marges in de 'downstream' oliemarkt ( verkoop en raffinage) vaak klein zijn.

In 2011 fuseerde Argos met de North Sea Group, een drie keer zo grote leverancier van olieproducten. Dat bedrijf was eigendom van onder meer de familie Van der Sluijs, Dik Wessels en oud Petroplus-eigenaar Marcel van Poecke. Een jaar later leek de nieuwe onderneming te worden overgenomen door het Russische conglomeraat Sistema, maar die deal werd om onbekende redenen afgeblazen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.