Argentijnse satellietbouwer naar Berkel en Rodenrijs

Michael Persson
Satellogic-satellietbeeld van het vastgelopen schip Ever Given in het Suezkanaal. Beeld Reuters
Satellogic-satellietbeeld van het vastgelopen schip Ever Given in het Suezkanaal.Beeld Reuters

Het Argentijnse bedrijf Satellogic gaat aard­observatiesatellieten bouwen in Berkel en ­Rodenrijs. In eerste ­instantie biedt de assemblagehal plaats aan tachtig werknemers, die zo’n 25 kunstmanen per kwartaal moeten gaan maken.

Dat kondigde Satellogic dinsdag aan, tegelijk met de mededeling dat het een notering krijgt aan de Amerikaanse Nasdaq. Vrijdag komen de aandeelhouders bij elkaar om daarvoor het groene licht te geven. Het bedrijf wordt op enkele honderden miljoenen euro’s gewaardeerd.

Satellogic maakt een soort vliegende camera’s die rond de aarde cirkelen. Doordat het een netwerk van honderden satellieten moet worden, kunnen locaties met hoge frequentie worden gefotografeerd. Daarmee biedt het bedrijf ‘strategische, tijdige inzichten voor mensen die besluiten moeten nemen’, zegt fabricagedirecteur Gustav Wenhold.

Het bedrijf werd binnengehaald dankzij inspanningen van de Netherlands Foreign Investment Agency, de acquisitieafdeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en de regionale investeringsmaatschappij InnovationQuarter. ‘Ze zijn vooral afgekomen op het talent dat we hier hebben’, zegt Niels Krol, die voor InnovationQuarter verantwoordelijk is voor het ‘space cluster’. De nabijgelegen TU Delft en hogeschool InHolland hebben lucht- en ruimtevaartafdelingen die de benodigde ingenieurs afleveren voor de bouw van de satellieten en de optische instrumenten.

Krol wijst ook op de ‘spaceruit’ in Zuid-Holland – Noordwijk, Leiden, Delft, Den Haag – waar al een aantal ruimtevaartbedrijven en – instituten gevestigd zijn. ‘Met de komst van Satellogic wordt dat ecosysteem verder versterkt. We verwachten dat dit ook een impuls kan geven aan toe­leveringsbedrijven.’

De nabijheid van de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol hielpen de pitch ook, zegt Krol, net als de verlenging van snelweg A16: langs die routes worden onderdelen aangevoerd en satellieten afgevoerd. Satellogic gaat zich vestigen op een bestaand bedrijventerrein, waar al een grote hal in aanbouw is. De productie moet in het tweede kwartaal van 2022 van start gaan.

De nabijheid van de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol hielpen de pitch ook, zegt Krol, net als de verlenging van snelweg A16: langs die routes worden onderdelen aangevoerd en satellieten afgevoerd. Satellogic gaat zich vestigen op een bestaand bedrijventerrein, waar al een grote hal in aanbouw is (die was voor een ander bedrijf bestemd, maar dat trok zich terug). De productie moet in het tweede kwartaal van 2022 van start gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden