Arcadis mogelijk betrokken bij grote fraudezaak Brazilië

Het Nederlandse ingenieursbedrijf Arcadis is mogelijk betrokken bij een grootschalige corruptiezaak in Brazilië. De federale politie heeft invallen gedaan in het kantoor van de Braziliaanse dochter Arcadis Logos en in het huis van een van de projectmanagers.

Arbeiders kijken naar de aanleg van zijkanalen van de rivier Soã Francisco, het project waarbij sprake zou zijn van corruptie.Beeld REUTERS

Volgens de politie is er zeker 47 miljoen euro overheidsgeld weggesluisd in een project geleid door Arcadis. Er zijn vier directieleden van betrokken bouwbedrijven opgepakt en nog eens vier arrestatiebevelen uitgevaardigd. Het is nog onduidelijk of Arcadis als verdachte te boek staat. De Braziliaanse federale politie wil geen namen vrijgeven.

De fraude vond plaats binnen een van de grootste watermanagementprojecten ter wereld: de omleiding van de bijna 3.000 kilometer lange rivier São Francisco. Met de aanleg van honderden kilometers kanalen moeten twaalf miljoen inwoners van het arme en gortdroge noordoosten toegang krijgen tot water uit de rivier. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Nationale Integratie. Arcadis Logos is met het Braziliaanse Concremat verantwoordelijk voor het management ervan.

Onder vuur

Het project ligt al onder vuur sinds toenmalig president Lula da Silva in 2005 groen licht gaf. Critici beweren dat de geplande watervoorziening vooral de grootschalige landbouw ten goede zal komen en dat kleine boeren er schade door kunnen ondervinden. De uitvoering liep meerdere keren vertraging op en de verwachte kosten van 2 miljard euro zijn bijna het dubbele van wat oorspronkelijk was begroot.

Een deel van dat geld verdween in de zakken van betrokken bedrijven, zo blijkt nu. Bouwbedrijven OAS, Coesa Engenharia, Barbosa Mello en Galvão Engenharia hebben volgens de politie nepbedrijven in de arm genomen en facturen opgeblazen. Afgelopen vrijdag deed de politie invallen bij de bedrijven, nam documenten en computers in beslag en arresteerde vier topmannen.

Intern onderzoek

De vraag is of Arcadis op de hoogte was van de wanpraktijken binnen het São Francisco-project en of het bedrijf er actief deel van uitmaakte. 'Wij hebben die bedrijven niet ingehuurd', zegt Joost Slooten, woordvoerder van Arcadis, over de van corruptie beschuldigde bouwbedrijven. 'Ik vermoed dat ze door de overheid zijn ingehuurd.' Arcadis is een intern onderzoek gestart.

De fraude houdt verband met een ander grootschalig corruptieschandaal, rondom semi-staatsoliebedrijf Petrobras. De nepbedrijven staan op naam van Alberto Yousseff en Adir Assad. Beiden zitten in de gevangenis wegens hun betrokkenheid bij het zogenoemde Petrolão-schandaal, waarbij het management van Petrobras voor miljarden steekpenningen aannam van bouwbedrijven en een deel van de buit doorspeelde aan politici.

De politie onderzoekt of ook in de São Francisco-zaak politici betrokken zijn. Duidelijk is dat bouwbedrijf Galvão 137 duizend euro heeft overgemaakt aan een bedrijf van José Dirceu, voormalig stafchef van oud-president Lula da Silva. De politie onderzoekt of deze betaling was toegestaan. Ook Dirceu zit in de gevangenis wegens zijn betrokkenheid bij de Petrolão-zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden