Arcadis krijgt prestigieuze klus & een klop op de hoteldeur

De winnaar & verliezer van de week

Travis Kalanick Beeld ap

Winnaar

Crisis was het vorig jaar bij Arcadis. 's Lands grootste ingenieursbureau beleefde een beroerd jaar en zag in oktober topman Neil McArthur vertrekken. Het was het slechtste jaar sinds de beursgang in 1995, toen het bedrijf nog Heidemij heette en het de erfenis koesterde van de ontginning van de woeste gronden van Nederland. Interim Renier Vree leek het bedrijf ook niet op de rails te kunnen krijgen. De jaarcijfers vielen vies tegen en de koers kreeg een nieuwe optater.

Maar zie deze week: onder de nieuwe topman Peter Oosterveer gloort er licht aan het eind van de tunnel. Volgens ING ziet de toekomst voor Arcadis er positiever uit. De bank ziet nog wel wat zwaktes, maar verwacht dat de grootste problemen de komende tijd opgelost worden.

Beeld ANP

Nog mooier dan dit positieve advies was de prestigieuze klus die Arcadis deze week kreeg. Het mag een nieuwe entree en toegangsroutes ontwerpen voor het Amerikaanse veld van eer in Pointe du Hoc, Frankrijk. De enorme begraaf- en herdenkingsplaats voor Amerikaanse militairen die in 1944 sneuvelden tijdens de eerste dagen van de geallieerde invasie op de Normandische kust, ondergaat binnenkort een renovatie.

Zo wordt de grote loonsverhoging voor de Arcadis-top, die de commissarissen ondanks het beroerde jaar meenden te moeten uitdelen, toch nog een beetje verdiend.

Wilco Dekker

Verliezer

Geen twijfel mogelijk: Travis Kalanick is onze verliezer van de week. (Zie voor een uitgebreid profiel van deze übermacho de Volkskrant van afgelopen donderdag.) Nu zijn ontslag bij Uber een feit is, komen er meer details los over Kalanicks laatste uren als topman annex oprichter van het deeleconomiebedrijf dat al maanden negatief in het nieuws is vanwege zijn seksistische bedrijfscultuur.

Uit een reconstructie van The New York Times blijkt dat Kalanick dinsdag een verrassingsbezoek kreeg in een hotelkamer in Chicago. Hij was daar om een aantal kandidaten voor managementfuncties bij Uber te ondervragen. Tot zijn verbazing bevond hij zich ineens tegenover de investeerders Matt Cohler en Peter Fenton van de Californische firma Benchmark, een van Ubers belangrijkste aandeelhouders. De heren waren niet gekomen met honing en stroop. Namens vijf grote aandeelhouders overhandigden ze Kalanick een brief met daarin de expliciete eis dat hij voor het einde van de dag zijn ontslag zou indienen.

Kalanick weigerde naar verluidt en verliet de kamer om advies in te winnen bij Arianna Huffington, mede-oprichter van The Huffington Post en lid van Ubers directieteam. Zij raadde hem volgens de Times aan de ontslageis in overweging te nemen. Voor het einde van de dag boog Kalanick het hoofd.

John Wanders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.