Arbeidsinspectie: zorg voor personeel PostNL ver onder de maat

PostNL heeft de arbeidsinspectie op z'n dak gekregen. Het bedrijf zou zich te weinig bezighouden met de risico's op te hoge werkdruk en fysieke belasting van de pakketbezorgers van het voormalige staatsbedrijf. Daarbij gaat het ook om de arbeidsomstandigheden van zzp'ers. PostNL overtreedt hiermee volgens de Arbeidsinspectie de Arbowet.

Een PostNL-bezorger aan het werk. Zowel vast personeel als zzp¿ers verdienen betere werkomstandigheden, vindt de inspectie.Beeld anp

Het postbedrijf heeft, op straffe van een boete, tot 1 september de tijd gekregen maatregelen te nemen. Het tv-programma Zembla heeft de kwestie gemeld en baseert zich op een vertrouwelijke brief van de inspectiedienst.

Volgens een woordvoerder van de inspectie legt PostNL zich niet bij de kritiek neer, onder meer omdat er volgens het bedrijf geen sprake is van een gezagsverhouding met de kleine zelfstandigen. Volgens de inspectie geldt de Arbowet echter ook voor zzp'ers.

'Niet op één lijn'

PostNL is verbaasd dat vertrouwelijke correspondentie naar buiten is gekomen, zegt de woordvoerster van het bedrijf. De inspectie en PostNL zitten volgens haar 'niet op één lijn. We zitten in de fase waarbij we kijken wat we eventueel kunnen aanpassen'.

Pakketbezorgdiensten als PostNL en DHL hebben volgens de woordvoerder de aanhoudende aandacht van de inspectie. In de sector wordt op stukloon gewerkt, waardoor bezorgers in sommige gevallen minder verdienen dan het minimumloon. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dit aanpakken door het betalen van stukloon pas toe te staan als iemand meer verdient dan het minimumloon.

PostNL

Nee, ze is niet gezwicht voor Heerts en zijn FNV, zegt de topvrouw van PostNL. 'Altijd maar sneller en goedkoper werkt niet meer.' Een interview met Herna Verhagen en Ton Heerts. (+)

Alleen nog vaste banen

PostNL krijgt al jaren kritiek op de manier waarop het als enige opdrachtgever zzp'ers als schijnzelfstandigen voor zich laat werken. PostNL-baas Herna Verhagen maakte vorige maand bekend dat nieuwe pakketbezorgers alleen nog een vaste baan bij het bedrijf krijgen.

De belangenvereniging van zelfstandige pakketbezorgers SubcoPartners heeft bij PostNL inmiddels een claim van bijna 280 miljoen euro neergelegd. Volgens de advocaat van SubcoPartners heeft het bedrijf zzp'ers willens en wetens blootgesteld aan schijnzelfstandigheid.

'Subcontractors worden binnengehaald met mooie toekomstverwachtingen', zegt Maurice Jacobs van SubcoPartners. 'Werken ze eenmaal voor PostNL dan zijn ze, mede door investeringen die ze moeten doen, volstrekt afhankelijk. Vervolgens verlaagt het bedrijf stelselmatig de tarieven en laten ze de zzp'ers niet meeprofiteren van de groei van de pakkettenmarkt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden