Arbeidsinspectie controleert 500 uitzendbureau's

De Arbeidsinspectie legt tot december controlebezoeken af bij vijfhonderd uitzendbureau's en loonbedrijven. De inspecteurs moeten illegale praktijken bij deze bedrijven opsporen....

ANP

De Arbeidsinspectie kijkt ook naar de bedrijven waar de uitzendkrachten werken. De opsporingsinstantie gaat langs bij ongeveer zeshonderd van deze bedrijven.

Het zwaartepunt in de controles ligt op uitzendbureaus die niet zijn aangesloten bij overkoepelende organisaties. Als ze niet aan de regels voor tewerkstelling van vreemdelingen voldoen, volgt direct een boete.

Als een uitzendbureau bijvoorbeeld geen kopie heeft van het identiteitsdocument van een niet-Nederlandse uitzendkracht, moet het 1500 euro betalen. De boete bij het ontbreken van een werkvergunning bedraagt 8000 euro per vreemdeling.

Bij overtredingen gaat de Arbeidsinspectie ook langs bij het bedrijf waar de uitzendkrachten aan het werk zijn. Dat kan dezelfde boetes krijgen.

Bij vermoedens van georganiseerde illegale arbeid schakelt de inspectiedienst de collega's van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) in. Vooral bedrijven die veel laaggeschoold - en productiewerk hebben, kunnen bezoek verwachten van de Arbeidsinspectie. Het gaat dan onder meer om bedrijven in de metaal of houtverwerking.

Vorig jaar kondigde het kabinet al een hardere aanpak van illegale arbeid aan, omdat die reguliere banen verdringt en bedrijven oneerlijke concurrentie aandoet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden