Arafat postuum niet meer welkom bij bedrijven VS

Yasser Arafat belegde bij Citigroup en investeerde in bowlingbanen. De Amerikanen willen postuum van alle banden met de Palestijnse voorman af....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

Maar ontkennen helpt niet meer, nu de Palestijnen zelf gedetailleerde informatie naar buiten hebben gebracht over de beleggingen die het Palestine Investment Fund aanhield bij Citigroup. Het Palestijnse investeringsfonds is het beleggingsvehikel van de Palestijnse Autoriteit, dat rechtstreeks ressorteerde onder Arafat. In het fonds zit circa 800 miljoen dollar, waarvan een klein deel (bijna 7 miljoen) bij Citigroup wordt belegd.

Met het fonds, dat geen onderdeel uitmaakt van het Arafats persoonlijke vermogen, probeert de Palestijnse autoriteit geld te verdienen om de economie in de Palestijnse gebieden vooruit te helpen. In het fonds zitten deelnemingen in bedrijven die actief zijn in het Midden-Oosten, maar ook - tot afgrijzen van de Amerikanen - beleggingen in de VS.

En dat ligt uitermate gevoelig. Als gevolg van strenge anti-witwas- en anti-terrorisme-wetgeving zijn banken in de VS verplicht hun klanten en de herkomst van hun geld te kennen. Het feit dat Arafat plotseling opduikt als Citigroup-klant toont aan dat de bank eenvoudig om de tuin te leiden is. Of, waarschijnlijker, niet goed oplet als klanten geld willen wegzetten. Datzelfde probleem - de slechte screening van klanten - leidde er in september toe dat Citigroup haar Private Bank-activiteiten (voor vermogende klanten) in Japan moest sluiten.

'Waarschijnlijk had Citigroup geen flauw benul van het feit dat Arafat de grote man achter dit investeringsfonds was', zegt Jon Burnham, een fondsbeheerder met grote belangen in Citigroup. 'Anders kan ik ook niet verklaren waarom ze het zo stelselmatig ontkennen.'

De ontkenning van Citigroup bevreemdt des te meer, omdat kredietbeoordelaar Standard en Poors (S en P) in opdracht van de Palestijnen de waarde van hun beleggingen bij de bank heeft bepaald. Het officiële S en P-rapport hierover is terug te vinden op de website van het fonds, net als rapporten over andere deelnemingen zoals allerhande hotels, sportcomplexen en winkelcentra.

Citigroup is niet het enige Amerikaanse bedrijf dat - zonder het zelf te weten - financiële banden had met de man die door sommige Amerikanen als een regelrechte terrorist wordt gezien. Zo blijkt uit gegevens die het Palestijnse fonds onlangs vrijgaf dat Arafat ook 1,3 miljoen dollar investeerde in het bedrijf Strike Holdings, een uitbater van bowlingbanen in diverse delen van de Verenigde Staten.

Dit tot grote schrik van de directeur van Strike, Thomas Shannon. Die verklaarde direct nadat de investering hem ter ore was gekomen dat hij het geld zo snel mogelijk wil terugboeken richting Palestijnen.

De link met Arafat bleef lang onduidelijk, omdat die niet in de boeken stond als de baas van het fonds. Het fonds maakt geen deel uit van het officiële budget van de Palestijnen, en wordt beheerd in Caïro door een Egyptische bank. Volgens de IMF-gezant in de regio had Arafat echter wel degelijk de macht.

De openheid van de investeringen van het Palestijnse fonds zijn opmerkelijk in het Midden-Oosten, waar politieke en zakelijke belangen vaak verstrengeld zijn. Internationale donoren en sympathisanten van de Palestijnen bedongen echter in 2002 dat Arafat volledig open kaart zou spelen over het vermogen en de investeringen van zijn beweging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden