Apple wil gesprek met Obama: 'wij moeten soort kanker ontwikkelen'

Apple-CEO Tim Cook wil de onenigheid die zijn bedrijf heeft met de Amerikaanse FBI rechtstreeks met president Barack Obama bespreken. Dat zei Cook in een gesprek met ABC News. Het is het eerste interview dat de Apple-baas gaf sinds de controversiële kwestie, die draait rond de iPhone van een van de schutters in San Bernardino.

De FBI wil in de telefoon van een terrorist kunnen, maar Apple weigert daar speciale software voor te schrijven. Beeld anp

De FBI wil dat Apple die telefoon met speciale software ontgrendelt, maar Apple weigert dat omdat dit volgens het bedijf de privacy van alle klanten kan schaden. 'Het is een moeilijke beslissing', zegt Cook nu. 'Sommige dingen zijn goed, sommige dingen zijn slecht en sommige dingen zijn beide. In dit geval geldt het laatste.'

Kanker

Of en wanneer Cook de zaak daadwerkelijk met Obama gaat bespreken, maakte hij niet duidelijk. Wel benadrukte hij dat Apple de zaak hoog opneemt. 'Autoriteiten vragen ons om een stuk software te schrijven dat wij in feite beschouwen als een equivalent van kanker. Deze software kan mensen namelijk blootstellen aan enorme kwetsbaarheden.'

Volgens Cook kunnen telefoons dan veel makkelijker worden gehackt door overheden en criminelen. 'Dit zou heel slecht zijn voor Amerika.'

De FBI houdt vol dat het om een eenmalig verzoek gaat, maar Cook weerspreekt dat. 'Als een rechtbank ons kan verplichten om deze software te schrijven, bedenk dan eens wat ze ons nog meer kunnen vragen om te ontwikkelen. Misschien een besturingssysteem om burgers af te luisteren, of een app waarmee webcams kunnen worden overgenomen. Ik weet niet waar dit zou eindigen.'

Apple-topman Tim Cook Beeld afp

Wapenwedloop

Intussen zet Apple de zaak verder op scherp. Het bedrijf wil het veiligheidsdiensten nóg lastiger maken toegang te krijgen tot informatie op een iPhone, zeggen bronnen tegen The New York Times. Als Apple daarin slaagt, zou het helemaal onmogelijk worden om aan de eis van de FBI en de rechtbank te voldoen: zelfs met speciaal daarvoor geschreven software kunnen telefoons dan niet meer worden ontgrendeld. Experts zeggen tegen de krant dat zij er niet aan twijfelen dat Apple dat gaat lukken.

De FBI zou dan op zoek moeten gaan naar nieuwe methoden om de gegevens op telefoons van verdachten te bemachtigen. Dat leidt vervolgens tot nieuwe rechtszaken en nieuwe technische aanpassingen door Apple. 'Dit wordt een ware wapenwedloop, totdat het Congres bepaalt wie hier welke verplichtingen heeft', aldus een expert tegen de New York Times.

Dat is ook precies waar Apple voor pleit. Niet de rechtbank, maar het Congres moet hier de knoop over doorhakken, vindt het bedrijf, want een beslissing hierover vergt aanpassingen van de Amerikaanse wet. Dat gaat het bedrijf naar eigen zeggen ook aanvoeren in zijn verweer. Apple moet uiterlijk morgen op het verzoek van de FBI en de rechter reageren.

Apple versus FBI

Niet de rechtbank, maar het Amerikaanse Congres moet een finaal oordeel vellen over de vraag of Apple in opdracht van de FBI een vergrendelde iPhone mag kraken, vindt Apple.

'Wij weigeren hieraan mee te werken, want het bevel heeft implicaties die veel verder gaan dan deze specifieke zaak', schreef Cook vorige week in een brief aan zijn klanten.

Grote bedrijven en concurrenten, waaronder Twitter, Facebook, Google en WhatsApp, hebben zich in deze kwestie achter Apple geschaard.

Klopt de bewering van Apple dat er een precedentwerking van uit gaat als het bedrijf met de FBI meewerkt? Het is voor Apple vooral een principekwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden