Apple-topman Cook noemt megaheffing EU 'politieke onzin'

Apple-topman Tim Cook heeft in felle bewoordingen uitgehaald naar de Europese Commissie. In een interview in de Ierse krant Irish Independent noemt hij de heffing van 13 miljard euro die Ierland van Brussel moet opleggen aan zijn bedrijf 'grote politieke onzin'.

Apple-topman Tim Cook.Beeld ANP

EU-commissaris Margrethe Vestager eiste dinsdag dat de Ierse fiscus 13 miljard euro plus rente van Apple terugvordert. De Amerikaanse technologiegigant zou jarenlang belastingvoordeel hebben genoten terwijl dat verboden is onder de EU-regels voor staatssteun.

Apple heeft al sinds 1980 een fabriek in het Ierse Cork. Daar worden tegenwoordig iMac-computers gemaakt, maar het stelt het bedrijf ook in staat te profiteren van de lage bedrijfsbelasting in het land.

Behalve Apple en de Amerikaanse regering is ook Ierland niet blij met de EU-maatregel. De Ierse minister van Financiën Noonan vindt dat de Commissie zich niet op deze wijze mag bemoeien met nationaal belastingbeleid. Noonan zei dat hij zijn regering zal voorstellen beroep aan te tekenen tegen het Commissiebesluit.

'Niemand heeft iets verkeerd gedaan en we moeten één front vormen', aldus Cook in het interview. 'Ierland wordt aangepakt en dit is onacceptabel.' Cook herhaalde dat Apple niet van plan is Ierland de rug toe te keren. Hij wil de geplande uitbreiding in Cork voortzetten.

Besluit EU

De Europese Commissie oordeelde dinsdagochtend dat Ierland tegen Europese regels in de computergigant winsten tegen zeer lage belastingen heeft laten wegsluizen. Dit komt volgens Brussel neer op verkapte staatssteun.

Afspraak

De belastingafspraak van Apple met de Ierse belastingdienst bestond tussen 1991 en 2015. Praktisch komt ze erop neer dat alle winst op de verkoop van Appleproducten (iPhones, iPads, computers) in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en India naar twee Appledochters in het Ierse Cork werd overgemaakt.

Deze twee bedrijven waren om belastingstechnische redenen opgesplitst in een Ierse afdeling (winstbelasting 12,5 procent) en een 'staatloos hoofdkantoor' (winst: onbelast) dat alleen op papier bestond. Vrijwel alle winst belandde in de 'hoofdkantoren' die volgens Vestager geen werknemers, gebouw of activiteiten kenden.

Waarschuwing

Als het Nederlandse kabinet zijn belastingregels niet versoepelt, dreigt het gunstige Nederlandse vestigingsklimaat voor Amerikaanse bedrijven verloren te gaan. Daarvoor hebben Google, Apple en nog zo'n tachtig grote Amerikaanse technologiebedrijven het kabinet-Rutte in een brief gewaarschuwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden