'Apple's iCar moet alle andere zelfrijdende auto's wegvagen'

Wat kan Apple nog voor geniaals uitvinden na de iPod, iPhone en iPad? Een iCar, zo lijkt het. Een zelfrijdende auto die alle andere zelfrijdende auto's van de markt zal wegvagen.

CarplayBeeld reuters

Er gaan al langer geruchten dat Apple bezig zou zijn met de ontwikkeling van een auto. Maar nu zegt de Britse krant The Guardian hiervoor ook daadwerkelijk bewijzen te hebben gevonden. Apple wil volgens documenten die de krant in het bezit zegt te hebben, toegang krijgen tot een voormalige marinebasis in Californië die door andere producenten van zelfrijdende auto's wordt gebruikt voor testprocedures. Op deze marinebasis, GoMentum Station genoemd, bevinden zich dertig kilometer aan straten en snelwegen, waar kan worden gekeken of het systeem met zelfrijdende auto's werkt.

Volgens The Guardian gaat het om een zelfrijdende auto, maar Apple's interesse in GoMentum Station is de enige aanwijzing dat dit zo is. Uit de overige informatie van de krant blijkt verder niet dat de auto zichzelf kan besturen. Volgens sommige Apple-kenners kan de 'iCar' ook nog steeds een 'normale' auto zijn, of een prototype van een ander automerk met software van Apple.

Formeel staat in het verzoek van Apple niet het voornemen om een eigen auto te gaan bouwen. Apple-technicus Frank Fearon schrijft alleen: 'We hopen met u overeenstemming te kunnen bereiken over welke ruimte we op welke tijd kunnen gebruiken, en hoe dat kan worden gecoördineerd met andere partijen die deze ruimte gebruiken.' Het project van Apple heeft de codenaam Titan.

2020
Het is onduidelijk welke andere reden Apple zou kunnen hebben om naar deze locatie te komen. In verschillende media zijn al verhalen verschenen waarin wordt gezegd dat Apple een speciaal team heeft ingesteld dat ervoor moet zorgen dat Apple in 2020 de auto zou kunnen lanceren. Eerder dit jaar had Apple-topman Tim Cook onder meer een ontmoeting met topman Sergio Marchionni van Fiat-Chryseler. Daarnaast zou een aantal technici van andere autofabrikanten in dienst zijn gekomen van Apple.

In de reactie op de brief van Fearon zegt Jack Hall, coördinator van de testprocedures op de voormalige marinebasis, dat een bezoek van Apple-functionarissen nog even moet worden uitgesteld, 'maar dat alles in het werk wordt gesteld om alle zaken aan het rollen te houden en uw testprocedure mogelijk te maken'. Analisten trekken hieruit de conclusie dat Apple zelfs al een prototype klaar heeft van een elektrische zelfrijdende auto.

Apple heeft de geruchten over de ontwikkeling van een iCar, of hoe het vehikel ook gaat heten, zelf gevoed door niets te ontkennen. Zo merkte manager Jeff Williams van Apple tijdens een conferentie in mei op: 'De auto is het ultieme mobiele apparaat, niet waar?' De marinebasis wordt nu al gebruikt door Mercedes en Honda om types van een zelfrijdende (of beter: een door robots bestuurde auto) te testen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden