Apple onder vuur na zeldzame opeenstapeling van fouten

Apple-ceo Tim Cook had deze week niet de beste dagen uit zijn carrière. Het nieuwe paradepaardje, de iPhone 6, kreeg het zwaar te verduren omdat de telefoon bleek te kunnen buigen in de broekzak. En de laatste update van het besturingssysteem, iOS 8.0.1, gaf zoveel problemen dat Apple de update gisteren heeft ingetrokken. Dat bovenop de andere problemen die Apple deze maand kende, leidt tot gefronste wenkbrauwen wereldwijd: wat is er aan de hand met Apple?

Heleen van Lier
null Beeld ap
Beeld ap

'Dit is een product zoals alleen Apple het kan maken', zei topman Tim Cook twee weken geleden bij de introductie van de nieuwste iPhone. De zaal met Apple-personeel, gasten en journalisten onthaalde de iPhone 6, de iPhone 6 Plus, een grote versie van de iPhone, en de iWatch met een staande ovatie en gejoel. De gelikte show had wederom het gewenste effect: bij Apple Stores wereldwijd liggen mensen soms dagenlang in de rij voor een iPhone. Zelfs de haperende livestream kon de pret bij fans wereldwijd niet drukken: eindelijk komt Apple weer met revolutionaire producten.

Maar terwijl in Amsterdam en Den Haag de mensen nog met klapstoel en thermoskan voor de winkel bivakkeren - vanaf morgen is de iPhone 6 officieel te koop in Nederland - worden fora overspoeld met klachten van de eerste bezitters. Geposte foto's leveren het bewijs dat gloednieuwe exemplaren van de iPhone 6, en dan vooral de iPhone 6 Plus, zijn doorgebogen na in een te strakke broekzak gezeten te hebben. De oorzaak daarvan lijkt het formaat van de telefoon in combinatie met de flinterdunne aluminium behuizing. Als de telefoon eenmaal gebogen is, keert deze niet terug in zijn oorspronkelijke vorm.

Tim Cook en U2 tijdens de Apple-presentatie. Beeld getty
Tim Cook en U2 tijdens de Apple-presentatie.Beeld getty

iOS 8.0.1

Nog geen dag later ligt Apple opnieuw onder vuur. De nieuwste update van het besturingssysteem iOS 8.0.1 blijkt voor grote problemen te zorgen. Met een update die wat tal van kleine bugs met bijvoorbeeld de Health-app en een verdwijnend toetsenbord moet oplossen, blijken vooral de kersverse gebruikers van de iPhone 6 tegen grote nieuwe problemen aan te lopen. Zo kunnen ze hun smartphone niet meer ontgrendelen met Touch ID en kan er niet mee worden gebeld. Apple bood vandaag excuses aan en komt met een workaround voor de problemen met het bereik en Touch ID - hoewel Health niet meer zal werken na deze workaround. Apple zegt de klok rond te werken om binnen enkele dagen met iOS 8.0.2 te komen.

Dit alles komt bovenop een schandaal eerder deze maand, toen honderden naaktfoto's van verschillende beroemdheden op internet terechtkwamen. Het is onduidelijk of het om een beveiligingslek in iCloud gaat, maar uitgerekend vandaag meldt ontwikkelaar Ibrahim Balic op techsite Daily Dot dat Apple al sinds maart op de hoogte is van de kwetsbaarheid van iCloud. De ontwikkelaar ontdekte dat hij meer dan 20 duizend keer een wachtwoord kon invoeren voor een account, waardoor het makkelijk was om iemand zijn persoonlijke iCloud te kraken. Balic stuurde meerdere e-mails naar Apple over het lek, maar ving bot.

null Beeld ap
Beeld ap

Grappen

Op sociale media is Apple inmiddels de kop van jut (zie hieronder een overzicht van de grappen). Maar naast de vele grappen klinkt er ook een serieus geluid door. De toonaangevende technologiesite CNet spreekt van 'Bad Apple' en Business Insider constateert dat de missers bij Apple maar blijven komen. Het bedrijf waarvan de filosofie is altijd geweest om 'de beste, niet de eerste zijn', gaat door een zeldzame periode van fouten.

Ieder bedrijf maakt fouten, is de teneur. De iPhone 6 is niet de enige telefoon die buigt onder grote druk, zoals de Apple-liefhebbers van Cult of Mac in een fotoreeks tonen, maar bij Apple wordt iedere fout op een weegschaaltje gelegd. Tim Cook moet immers opboksen tegen het perfectionisme van de soms tirannieke Steve Jobs die de lat voor Apple hoog heeft gelegd. De relativering is er ook meteen: de verkoop van de iPhone 6 lijkt weer alle records te gaan breken en ook beleggers lijken zich nauwelijks zorgen te maken, het aandeel Apple daalde vandaag slechts 0,02 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden