Apple krijgt patent op technologie om camera van smartphone te blokkeren

Terwijl de discussie over filmen en fotograferen tijdens concerten hevig woedt, heeft Apple een patent gekregen op een techniek die de camera van een smartphone kan blokkeren. Bijvoorbeeld bij concerten of in bioscopen.

Lotte Grimbergen
null Beeld AP
Beeld AP

Volgens de patentaanvraag kan de camera een infraroodsignaal opvangen en de data van het signaal verwerken. Daarmee kan de camera worden uitgeschakeld. Een welkome oplossing voor artiesten, die veelvuldig klagen over het gebruik van camera's tijdens concerten en zelfs theatervoorstellingen.

Zo reageerde acteur Benedict Cumberbatch laatst op de grote hoeveelheid bezoekers die hem tijdens zijn vertolking van Hamlet filmden. 'Het is vernederend en er is niets vervelender voor een acteur op een podium dan dat', zei de acteur. Ook viel zangeres Adele in mei uit tegen een fan die haar optreden in Italië filmde met een smartphone. 'Je kunt stoppen met filmen, want ik sta hier in levende lijve. Dit is geen dvd, maar een echt optreden.'

Watermerk

De klachten zijn tweeledig. Artiesten storen zich allereerst aan de drang van bezoekers om het hele concert vanachter de smartphonecamera mee te maken, tijdens optredens berichten te versturen en zelfs te bellen. Daarnaast stuit de mogelijkheid foto's en filmpjes te delen met mensen die niet voor een kaartje hebben betaald, artiesten en platenlabels tegen de borst. Om doorverkoop van de beelden te voorkomen is het met de technologie van Apple ook mogelijk om een watermerk toe te voegen aan filmpjes en foto's.

Tekst gaat door onder de video

Benedict Cumberbatch is het zat om gefilmd te worden als hij op het podium staat. Beeld photo_news
Benedict Cumberbatch is het zat om gefilmd te worden als hij op het podium staat.Beeld photo_news

Naast Apple komen ook andere techbedrijven met oplossingen. Zo bedacht Yondr, een start-up uit Silicon Valley, sensoren waarmee een telefoonvrije zone kan worden gecreëerd. Voorafgaand aan een optreden gaat elke telefoon in een hoes, die zichzelf afsluit als je de telefoonvrije zone - bijvoorbeeld een concertzaal - betreedt.

De goedkoopste en meest voor de hand liggende oplossing, een simpel telefoonverbod, werkt onvoldoende. Een dergelijk verbod zette Prince in 2013 al in. Ondanks de nadrukkelijke vermelding van het telefoonverbod fotografeerden mensen hem toch. Daarop liet hij zes mensen de concertzaal van Paradiso uitgooien.

Hoewel de nieuwe technologie op het eerste oog een ideale oplossing lijkt, roept het ook vragen op. In hoeverre de software bijvoorbeeld kan worden ingezet in andere situaties waar een partij niet wil dat mensen hun smartphone gebruiken. Bijvoorbeeld bij politieke demonstraties of rellen.

Bredere tendens

Hans de Zwart, directeur van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, ziet deze technologie van Apple er niet zo snel komen, maar maakt zich wel zorgen: 'Dit soort technologie is onderdeel van een bredere tendens. De consument is steeds minder zelf de baas over het apparaat. Zo worden updates soms op afstand gedaan en bepaal je niet helemaal zelf welke apps je op je toestel hebt. Bovendien: als een concertlocatie zo'n signaal kan zenden, dan kan je die ook makkelijk opvangen en ergens anders inzetten om het nemen van foto's te blokkeren. Ik denk niet dat we dat moeten willen. En je kunt je afvragen: what's in it voor de gebruiker. Waarom zou je een camera willen hebben die zoiets voor je bepaalt, terwijl er zat camera's zijn die dat niet doen.' Toch vreest De Zwart niet direct voor Apple's nieuwste patent: 'Dit soort grote technologiebedrijven vragen veel patenten aan. Vaak wordt daar helemaal niets mee gedaan.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden