Column Peter de Waard

Apple is rijker dan negentig procent van alle landen

Steve Jobs, de grootste naoorlogse entrepreneur, ligt anoniem begraven op Alta Mesa Memorial Park aan de zuidpunt van de Baai van San Francisco.

Er is geen grafsteen. En de ‘pelgrims’ die naar Silicon Valley komen om de in 2011 overleden bedenker van de Macintosh en iPhone te bewieroken, kunnen hoogstens raden waar ze hun bloemen, kaartjes en appels moeten neerleggen.

Vorige week was er een unieke kans de exacte locatie te achterhalen. Het genie moest zich zeker twee keer hebben omgedraaid in zijn laatste rustplaats. Zijn buitenechtelijke dochter Lisa Brennan-Jobs haalde in Vanity Fair fel uit naar haar vader. Hij zou eerst ontkend hebben dat zij een dochter van hem was. Toen dat via een dna-test onomstotelijk werd vastgesteld weigerde hij haar alimentatie te betalen. Ook kreeg ze geen cadeautjes. ‘Als op een van de Porsches van mijn vader een krasje kwam, liet hij dat niet repareren maar kocht hij gewoon een nieuwe. Toen ik een keer vroeg of ik de oude mocht, zei hij ‘neen’,’ aldus Lisa. Op de vraag of de Apple Lisa – een van de voorlopers van de Macintosh − naar haar was genoemd, antwoordde Steve Jobs korzelig: ‘Nee.’

Zij zei zich een smet op haar vaders carrière te voelen, zij het dat ze nog wel vlak voor zijn dood zijn voeten mocht aanraken (Jobs was toen bekeerd tot het boeddhisme). Voor de rest was ze genegeerd, ook door Jobs latere vrouw en drie kinderen die uit die relatie voorkwamen.

De tweede keer dat Jobs zich omkeerde was na de publicatie van de kwartaalcijfers van zijn erfenis. Apple werd het eerste beursgenoteerde bedrijf in de geschiedenis met een waarde van duizend miljard dollar – het aantal uitstaande aandelen maal de koers.

Apple is daarmee, vergeleken met bbp, rijker dan 90 procent van alle landen. In 1901 was US Steel het eerste bedrijf met een beurswaarde boven 1 miljard dollar. Het duurde tot 1955 toen General Motors over de grens van 10 miljard dollar kwam en weer tot 1987 toen IBM de 100 miljard euro overschreed. Nu is US Steel 5,8 miljard dollar waard, GM 54 miljard, IBM 137 miljard en Apple 1.000 miljard dollar. Een mooi rijtje van innovatie: van staal, naar auto’s, naar computers, naar smartphones.

Ook voor Apple is een keer een val onvermijdelijk. Maar een zeepbel is het niet. De koers-winstverhouding van het aandeel Apple is 18,4, hetgeen wil zeggen dat voor een aandeel Apple op de beurs 18,4 keer de winst op dat aandeel moet worden betaald. Dat betekent dat het aandeel Apple goedkoper is dan een gemiddeld Amerikaans aandeel in de Dow Jones of S&P 500-indices dat 23 keer de winst per aandeel kost.

Het dividendrendement voor een aandeel Apple is 1,4 procent tegen gemiddeld 2,1 procent. Maar dat komt vooral doordat Apple veel van de winsten oppot – het heeft 250 miljard dollar in kas. Het overbodige geld wordt besteed aan massale aandeleninkoopprogramma’s bij gebrek aan investeringskansen.

Met Jobs is ook de ondernemersgeest van Apple begraven en onvindbaar geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden