Apple en FBI ruziën openlijk over toegang tot versleutelde iPhone Texas-schutter

De versleuteling van de iPhone van de schutter die afgelopen weekend in een kerk in Texas 26 mensen doodde, heeft het onderzoek van de FBI vertraagd. Maar Apple kaatst de bal terug.

Foto afp

Apple heeft naar eigen zeggen onmiddellijk contact opgenomen met de FBI nadat dinsdag uit een persconferentie van de federale recherche bleek dat het onderzoek vertraging zou hebben opgelopen vanwege de versleuteling van de iPhone van de schutter. Zondag doodde de 26-jarige oud-militair Devin Kelly in een kerk 26 mensen alvorens zelfmoord te plegen.

Verder zegt Apple dat het juist nauw samenwerkt met allerlei overheidsdiensten: 'We bieden trainingen aan duizenden agenten zodat ze onze apparaten begrijpen en weten hoe ze snel informatie van ons kunnen krijgen.' Bij de pogingen om meer informatie over de schutter te krijgen, zijn de eerste 48 uur cruciaal. In die tijdspanne had het toestel namelijk geopend kunnen worden via de vingerafdruk van de ex-militair, als hij althans deze biometrische beveiliging gebruikte. Na deze tijd is ook een pincode nodig.

San Bernardino

Persbureau Reuters stelt op basis van bronnen dat Apple en die eerste 48 uur na de fatale schietpartij geen enkel verzoek van de FBI heeft ontvangen. Mocht de vingerafdrukmethode niet hebben gewerkt, dan was het ook mogelijk om te proberen of in Kelly's online-opslag (iCloud) een kijkje te nemen. Als Apple een gerechtelijk bevel ontvangt, helpt het naar eigen zeggen de autoriteiten om die toegang te verlenen, aldus Reuters.

Het is niet voor het eerst dat Apple en FBI botsen over de versleuteling van iPhones. Eerder ruzieden de partijen na de schietpartij in San Bernardino in 2015. Het punt was toen dat de iPhone van de dader op slot ging nadat meerdere keren een verkeerd wachtwoord was gegeven. Die iPhone 5C had geen vingerafdrukscanner. Uiteindelijk slaagde de FBI er toch in om toegang te krijgen tot die telefoon, zonder hulp van Apple. Apple weigerde toen zijn hulp aan te bieden omdat daarmee niet alleen dat ene toestel zou worden ontsleuteld, maar tegelijk de veiligheid van alle andere iPhones in gevaar zou komen.

Meer over