Apple draait volledig op groene energie, nu zijn leveranciers nog (en de andere techreuzen)

Rens Blom
Het hoofdkwartier in Apple, in Cupertino, Californië. Beeld getty
Het hoofdkwartier in Apple, in Cupertino, Californië.Beeld getty

Na jaren van investeren en onderhandelen is het Apple naar eigen zeggen gelukt: al zijn gebouwen wereldwijd draaien nu 100 procent op hernieuwbare energie. Apple stelt zich nu ten doel zijn honderden toeleveranciers over te halen hetzelfde te doen.

De energieslurpende datacentra van Apple draaien al sinds 2014 op groene stroom. Sinds deze week geldt dat ook voor alle kantoren, Apple-winkels en gedeelde faciliteiten van de elektronicagigant. De meeste gebouwen draaien op energie van enorme windparken en zonnecentrales die Apple zelf heeft laten bouwen of waar het bedrijf langlopende energiecontracten mee heeft afgesloten. Dankzij deze investeringen is volgens Apple-directeur Tim Cook een ‘belangrijke mijlpaal’ bereikt.

Negen leveranciers van Apple stappen ook over op schone energie. Ruim 10 procent van Apple’s productiepartners draait nu op hernieuwbare energie en als het aan Apple ligt wordt ook dit 100 procent. Lisa Jackson, hoofdverantwoordelijke voor het milieuteam van Apple, zei maandag dat het bedrijf zijn productiepartners ‘op alle manieren wil helpen over te stappen op hernieuwbare energiebronnen’. De topvrouw voegde daaraan toe dat Apple waarschijnlijk op een gegeven moment van zijn productiepartners zal eisen dat ze schone energie gebruiken voor het assembleren van Apple-onderdelen en –producten. Wanneer dat moment komt, laat ze in het midden.

Kim Schoppink, campagneleider van Greenpeace Nederland, lijkt het ‘een hele uitdaging’ om de hele toeleveringsketen van Apple te verduurzamen. ‘Het kan zeker, maar het is de vraag hoe snel dat kan’, zegt ze. ‘Op sommige plekken in Azië is nog geen duurzame energie beschikbaar en dan wordt het voor kleine bedrijven lastig om over te stappen.’

Ook André Faaij, hoogleraar energiewetenschappen aan de Universiteit van Groningen, is sceptisch over Apple’s ambitie om al zijn productiepartners aan de hernieuwbare energie te krijgen. ‘Het vergroenen van de Chinese stroomproductie is één van de grootste uitdagingen in de klimaatdiscussie’, legt hij uit. ‘China heeft een staatsmonopolie op de Chinese stroomproductie, die dus geheel door de overheid geregeld wordt.’ Volgens Faaij moet Apple daarom samenwerken met de Chinese overheid.

Schoppink van Greenpeace vermoedt dat Apple wel afspraken kan maken met grote leveranciers als Petragon en Foxconn. De Foxconn-fabrieken in China, waar meer dan een miljoen werknemers dagelijks Apple-apparatuur in elkaar schroeven, verbruiken naar schatting veel meer stroom dan Apple zelf en draaien voor het grootste gedeelte op fossiele energie.

Hoogleraar Faaij vindt het goed dat Apple druk op de markt zet, maar vraagt zich af of verduurzamingsprojecten die door één bedrijf worden geleid wel effectief zijn. ‘Het hele systeem verduurzamen vraagt behalve extra zonne- en windstroom ook grote investeringen in netten, opslag en flexibiliteit; zaken die in handen zijn van grote elektriciteitsproducenten en netwerkbedrijven.’

Grote concurrent Google maakte vorige week bekend dat het meer hernieuwbare energie inkoopt dan dat het aan ‘grijze’ energie verbruikt, maar dat is niet hetzelfde als wat Apple doet. Google koopt voornamelijk groene stroom in, terwijl Apple die groene stroom vooral zelf opwekt. Andere techreuzen als Amazon en Facebook willen op de lange termijn ook volledig op hernieuwbare energie draaien, maar zijn daar minder ver mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden