Apple betaalt in Nederland slechts 0,2 procent belasting

Overal ter wereld worden vraagtekens gezet bij de manier waarop Apple met belastingen omspringt. In Amsterdam zit een belangrijk radertje van de financiële constructies.

Apple-topman Tim Cook gezien door de lens van een televisiecamera. Beeld getty

Apple, dat in de VS onder vuur ligt vanwege grootschalige belastingontwijking, betaalt ook in Nederland nauwelijks belasting. De Nederlandse dochters van het zeer winstgevende bedrijf droegen in 2012 bij een omzet van naar schatting 2 miljard euro in de Benelux slechts 5 miljoen euro (0,2 procent) vennootschapsbelasting af aan de Nederlandse fiscus.

Dat valt op te maken uit de jaarcijfers van Apple Benelux BV, dat de verkoop en marketing van Apple in België, Nederland en Luxemburg verzorgt. Apple Benelux is gevestigd boven de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam.

Personeelsadvertentie
De omzet van Apple Benelux bedroeg op papier 42 miljoen euro, maar ligt in werkelijkheid veel hoger. Apple doet geen mededelingen over winsten en omzetten per land, maar uit een recente personeelsadvertentie waarin Apple een financiële controller voor België, Nederland en Luxemburg zoekt valt op te maken dat de Apple-omzet in de Benelux meer dan 2,5 miljard dollar (1,95 miljard euro) bedraagt.

Niet bekend is hoeveel Apple in werkelijkheid overhoudt aan zijn activiteiten in de Benelux. Met de winst die het bedrijf maakt op de verkoop van computers, telefoon en tablets wordt wereldwijd geschoven. De winsten in Nederland verdwijnen richting Ierland, blijkt uit KvK-gegevens. Apple Benelux BV is een dochterbedrijf van Apple Sales Ireland in het Ierse Cork, dat een belangrijke rol speelt in de wereldwijde belastingontwijking door het computerbedrijf.

Beeld New York Times

Opvallend genoeg wordt de succesvolle Apple Store aan het Leidseplein niet aangestuurd door Apple Benelux, ook al is dat bedrijf daar vlak boven gevestigd. De winkel valt volgens de jaarstukken onder Apple Retail Netherlands BV in Amsterdam Zuidoost. Deze vennootschap - waarvan niet duidelijk is hoeveel belasting die afdraagt - wordt beheerd door een trustkantoor en is een dochter van het Ierse bedrijf Apple Retail Europe Holding - een andere belangrijke draaischijf in de wereldwijde fiscale structuur van Apple.

Volledig legaal
De belastingroutes van Apple zijn volledig legaal en afgestemd met de belastingautoriteiten in alle landen waar het bedrijf actief is. Niettemin is er op Apple - net als op andere multinationals - steeds meer kritiek vanwege zijn belastingmoraal.

Topman Tim Cook moest zich dinsdagavond in een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat verantwoorden voor beschuldigingen dat het succesbedrijf via dit ingewikkelde netwerk van bedrijven grootschalig belasting ontwijkt.

Volgens een veertig pagina's tellend onderzoeksrapport van de Senaat zou het gaan om 44 miljard dollar (34,2 miljard euro) in de afgelopen vier jaar, waarover normaal gesproken belasting betaald had moeten worden. De Californische maker van onder meer de iPhone en iPad gebruikt brievenbusmaatschappijen in Ierland, waar het leeuwendeel van de internationale winsten naartoe gaat.

Mazen
Een van die 'postbussen', Apple Sales International, betaalde in 2011 bijvoorbeeld 10 miljoen dollar belasting over 22 miljard dollar winst. Dat komt neer op 0,05 procent. Een andere Ierse dochter, Apple Operations International, heeft over 30 miljard dollar aan winst tussen 2009 en vorig jaar helemaal geen belasting betaald. Door mazen in de wet vallen de Ierse dochters belastingtechnisch niet onder het lokale tarief en ook niet onder het Amerikaanse.

Het onderzoek leverde geen aanwijzingen op dat Apple wetten heeft overtreden. Het bedrijf ontkent dat ook. De 'kostenbesparende overeenkomst' uit 1980 met de Ierse dochters zou juist zorgen voor extra banen in de VS, waarover de Amerikaanse overheid weer belastinginkomsten ontvangt.

Ook Ierland wees elke verantwoordelijkheid dinsdag van de hand. Volgens vicepremier Eamon Gilmore is het Ierse belastingsysteem in deze zaak niet de kwestie.

Het horen van de hoogste Apple-baas is opnieuw een teken dat het parkeren van miljarden in belastingparadijzen door multinationals internationaal steeds minder geaccepteerd wordt. Onder meer Facebook, Starbucks en Google - dat in Groot-Brittannië wordt aangepakt - liggen ook onder vuur.

Belangrijke spil
Nederland is daarin een belangrijke spil. Uit onderzoek van de Volkskrant bleek onlangs dat de grootste multinationals ter wereld - waaronder Microsoft, Gazprom en Wal-Mart - hier sinds 2005 honderden nieuwe fiscale constructies hebben opgezet. In 2011 sluisden deze multinationals zeker 57 miljard euro van en naar Nederland, zonder veel belasting te betalen. Staatssecretaris Weekers wacht op de resultaten van een onderzoek.

Apple kreeg onlangs ook al kritiek omdat het bij beleggers 17 miljard dollar leende om dividend uit te keren aan de aandeelhouders, terwijl het buiten de VS meer dan 100 miljard dollar in kas heeft. Volgens Apple kan dat niet anders, omdat het 35 procent belasting moet betalen als die miljarden terugkeren naar de VS.

Diverse Amerikaanse bedrijven pleiten daarom voor een tax holiday. Zo'n tijdelijk lager tarief (5,25 procent) kwam er in 2004 onder president Bush. Volgens onderzoek leidde dat er inderdaad toe dat honderden miljarden terugvloeiden. Dat leverde evenwel geen nieuwe investeringen en banen op. Wel stegen de beurskoersen van de betreffende bedrijven sterk, en daarmee de inkomens van de bestuurders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden