Apothekers, verzekeraars en macht

Apothekers vrezen dat verzekeraars de macht krijgen. De cholesterolverlager simvastatine is de inzet...

Ze schelden elkaar nog net niet uit voor rotte vis, de apothekers en de verzekeringsmaatschappijen. Het zijn goed opgevoede mensen, die houden het bij ‘zakken vullen’, ‘kinderachtig’ en ‘stemmingmakerij’.

De ruzie gaat om geld en macht zoals altijd. Enkele grote verzekeringsmaatschappijen als CZ, Menzis, OHRA en Agis (70 procent van de markt) vergoeden vanaf 1 januari alleen de cholesterolverlager simvastatine van Focus Farma.

Die distributeur haalt het middel uit India. Producent Ranbaxy daar levert tegen een lagere prijs dan producenten waar de meeste Nederlandse apothekers inkopen.

We doen dit om de kosten te drukken, beargumenteren verzekeringsmaatschappijen, vertegenwoordigd door Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Die Indiase producent is per slot goedkoper.

Kan zijn, zegt de vereniging van apothekers KNMP, maar verkeringsmaatschappijen gaan zo op de stoel van arts en apotheker zitten. Daarmee is de patiënt niet geholpen, vindt de KNMP.

De apothekersclub begint volgende week een landelijke campagne om duidelijk te maken wie in hun ogen in de verzekeringswereld de goede – onder meer Achmea en FBTO – en de kwade pieren – Menzis, Ohra, CZ en Agis – zijn.

De campagne is de verzekeraars in het verkeerde keelgat geschoten. De KNMP moet de beschuldigingen terugnemen, vindt de verzekeringsclub ZN.

Wat simvastatine betreft, lijkt de zaak eenvoudig. Simvastatine reduceert het cholesterolgehalte in het bloed. Tot 2003 werd de stof alleen gemaakt door de uitvinder, Merck, onder merknaam Zocor.

In 2003 verliep het patent op de vinding. Ook toen vlogen apothekers, geïnteresseerd in een zo hoog mogelijke winstmarge, en verzekeraars, tuk op een zo laag mogelijk prijs, elkaar in de haren.

Sindsdien wordt de werkzame stof simvastatine door tientallen producenten gemaakt en in een pilletje gestopt. Tegen een lagere prijs. Simvastatine van marktleider Sandoz werkt precies hetzelfde als simvastatine van de concurrentie, de Indiase producent Ranbaxy.

Niets aan de hand, zegt de huisartsenvereniging NHG. Een patiënt met een te hoog cholesterolgehalte krijgt als eerste simvastatine voorgeschreven, volgens richtlijnen van het NHG. In 90 procent van de gevallen voldoet deze stof. Helpt simvastatine niet voldoende of zijn er bijwerkingen dan zal een huisarts een andere cholesterolverlager voorschrijven, een pil met een andere werkzame stof. Als verzekeringsmaatschappijen straks alleen simvastatine van een specifieke producent willen vergoeden, dan is dat een geldkwestie en geen medische, vindt het NHG. Een kwestie van dezelfde stof, in een doosje met een andere kleur.

Het gaat niet alleen om simvastatine in een ander doosje, weerlegt de KNMP de kritiek. De apothekers zijn bang dat de macht in de zorg bij verzekeringsmaatschappijen komt te liggen. Nu simvastatine, straks, vanaf maart, een reeks producten, waaronder psychofarmaca. Dan schrijven verzekeringsmaatschappijen niet alleen de producent van een werkzame stof voor – de goedkoopste – maar ook het type werkzame stof. Dat is artsenwerk, vindt de KNMP.

Zorgverzekeraars vinden dit een misleidende voorstelling van zaken. We mogen helemaal geen werkzame stof verplicht voorschrijven, weerlegt ZN. Door een producent aan te wijzen, willen we kosten reduceren. De miljoenen euro’s die zo worden bespaard, kunnen we aan andere zorg besteden, in plaats van zakken van apothekers te vullen, zegt een woordvoerder van verzekeraar CZ.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden