Apotheker schrapt 250 banen

OPG, medicijnengroothandel en uitbater van 226 Nederlandse apotheken, schrapt 250 banen. Dat is het gevolg van de enorme prijsdaling van sommige medicijnen waarop geen patent rust, stelt het bedrijf....

Vanaf 1 juli vergoeden veel grote verzekeraars alleen nog het goedkoopste merk van een aantal veelgebruikte medicijnen. De prijzen van die middelen daalden hierdoor met tientallen procenten.

Er zullen weinig gedwongen ontslagen vallen. Bestuursvoorzitter Marc van Gelder verwacht dat 90 procent van de 250 banen via natuurlijk verloop zal verdwijnen. ‘Dit zal op geen enkele wijze gevolg hebben voor de service aan onze klanten’, aldus Van Gelder.

Vrijdag maakte OPG tegenvallende kwartaalcijfers bekend. Het bedrijf leed een nettoverlies van 166,6 miljoen euro. Dat werd veroorzaakt door een afboeking op de ‘goodwill’ – de waarde van de apotheken van OPG bij een eventuele verkoop. Zonder die afboeking zou de nettowinst zijn uitgekomen op 12,4 miljoen euro, tegen 22,5 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Apotheken zijn door het preferentiebeleid dat verzekeraars nu voeren een stuk minder waard. Voorheen werden er bij overnames van apotheken forse bedragen aan ‘goodwill’ betaald, omdat apothekers hoge bedragen aan bonussen en kortingen konden bedingen bij fabrikanten van patentloze geneesmiddelen.

Toen mochten apotheken nog bepalen welk merk van een patentloos middel zij aan patiënten leverden. Bij veel medicijnen doet nu de verzekeraar dat, tenzij de arts medische redenen ziet om een ander merk voor te schrijven.

Ook gaf OPG een winstwaarschuwing af. Het bedrijf verwacht dat het resultaat dit jaar uitkomt op 95 tot 100 miljoen euro. Eerder werd 134 tot 138 miljoen euro verwacht. Ook de te verwachten omzetgroei werd verlaagd, van 10 naar 9 procent. De reorganisatieplannen moeten volgend jaar 9 miljoen besparen, in 2010 moet dat oplopen tot 15 miljoen euro.

De apotheektak van OPG speelt volgens Van Gelder ‘net quitte’. Wel moest door het preferentiebeleid dit kwartaal één apotheek van OPG de deuren sluiten.

Het wegvallen van de bonussen en kortingen brengt veel apothekers in de problemen, stelt Van Gelder: ‘Wij zijn ook actief in het buitenland en in andere marktsegmenten, dus wij kunnen het hebben. Maar jonge apothekers moeten vaak hoge bedragen aan rente betalen. Er zitten schrijnende gevallen tussen, en ik verwacht dat er binnenkort apotheken failliet zullen gaan.’

OPG is Nederlands marktleider. Het bedrijf is verder actief in Polen, België, de Verenigde Staten, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Hongarije en Zwitserland. OPG heeft 7.700 medewerkers wereldwijd.

Beleggers reageerden vrijdag negatief op de cijfers. Het aandeel OPG leverde 4,2 procent in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden