AOW'er alleen krijgt mogelijk extra geld

Alleenstaande bejaarden met alleen een AOW-uitkering profiteren niet van de groeiende welvaart. Het kabinet overweegt daarom op aandringen van een meerderheid in de Tweede Kamer die groep financieel tegemoet te komen....

MIKE ACKERMANS; JOSE SMITS

Van onze verslaggevers

Mike Ackermans

José Smits

DEN HAAG

Uit onderzoek blijkt dat van alle uitkeringsgerechtigden de alleenstaande AOW'ers na hun uitgaven aan vaste lasten het minst vrij te besteden hebben. Van hun uitkering blijft slechts 8,3 procent over voor niet dringend noodzakelijke uitgaven. Daaronder vallen bijvoorbeeld de telefoon, vervoer, abonnementen en contributies.

Echtparen met alleen AOW houden daarvoor 13,5 procent over. Bij de niet-gepensioneerden is het vrij besteedbaar inkomen nog wat hoger, variërend tussen 13,5 procent voor alleenstaanden tot 21,9 procent voor alleenstaande ouders met een kind.

Een meerderheid van de Tweede Kamer drong vorige week aan op maatregelen voor deze groep ouderen. Het kabinet, dat deze en volgende week de begroting van 1998 bespreekt, staat daar volgens ingewijden welwillend tegenover. Overwogen wordt een extra 'ouderenaftrek' voor de alleenstaande ouderen, bovenop de al aangekondigde aftrek voor alle 65-plussers per 1 januari 1998. De extra aftrek kost enige tientallen miljoenen guldens.

De inkomensgegevens zijn afkomstig van het Nibud. Dit instituut voor budgetonderzoek- en voorlichting schrijft de grote inkomensachterstand bij gepensioneerde alleenstaanden toe aan het feit dat deze groep de vaak hogere vaste lasten voor ouderen, zoals hogere stookkosten en ziektekosten, niet kunnen delen met anderen.

Voor alle uitkeringsontvangers geldt dat ze tot 1997 een steeds groter deel van hun uitkering kwijt zijn aan woonlasten. De sterk afwijkende inkomenspositie van studenten wordt politiek minder relevant geacht. Studenten kunnen bijverdienen of hebben op zijn minst het perspectief op snelle inkomensverbetering na afloop van de studie.

De extra aftrek is een van de plannen op de agenda van het kabinet voor de begroting van 1998. Aan de orde is ook een extra korting op de loonkosten van oudere werknemers, zodat werkgevers gestimuleerd worden meer 55-plussers in dienst te nemen en te houden.

Om het daarnaast voor laaggeschoolde werklozen aantrekkelijk te maken een baan te zoeken staat een nieuwe belastingaftrek voor werkenden op de agenda. Gedacht wordt aan een fiscale toeslag waarvan de laagste inkomens het meest profiteren. Het moet de overgang van uitkering naar betaalde baan interessanter maken.

Ook de 'witte werkster', de regeling die het voor particulieren aantrekkelijk moet maken een hulp in de huishouding legaal in dienst te nemen, maakt een goede kans. De betrokken ministers zijn het erover eens dat de witte werkster gestimuleerd moet worden met een vorm van subsidie.

Er zal geen speciale belastingaftrek komen voor de hulp in de huishouding. Het ministerie van Financiën was daartegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden