AOW-artikel is demagogisch

De vergrijzing is een onderwerp dat terecht serieuze aandacht verdient. Hoewel ik een leek ben op dit gebied is het zelfs voor mij kenbaar dat het demagogische artikel van Ferry Haan, 'Rijke ouderen, wees solidair' (het Betoog, 12 februari), nogal merkwaardig onderbouwd is en niet als serieuze bijdrage aan het...

Dat is totaal onbegrijpelijke onzin. De AOW is een bij wet ingevoerde verplichte sociale verzekering, meer in het bijzonder een volksverzekering. De AOW-rechten worden opgebouwd gedurende 50 jaar. Voor elk jaar dat iemand niet verzekerd is geweest, wordt een korting van twee procent toegepast. Een gelijkenis met bijstand is ver te zoeken.

Een ander bezwaar betreft de grafiek met de koopkrachtvergelijking. De zogenaamde koopkrachtstijging van 22,6 procent die in het artikel wordt opgevoerd, geeft niet de koopkrachtontwikkeling van een fictief individueel huishouden weer, maar geeft een vergelijking van de groep gepensioneerde huishoudens nu met de - inmiddels andere - groep gepensioneerde huishoudens over vijftien jaar. Ja, zo kun je spectaculaire stijgingen bedenken.

De vergelijking van de koopkracht van de werkenden in 2020 met de koopkracht van de werkenden honderd jaar daarvoor levert bijvoorbeeld een explosieve koopkrachtstijging op. Zou dat reden kunnen zijn voor salarisverlaging van de werkenden in 2020?

De koopkrachtvergelijking verhult dat de gepensioneerden, ook in de nabije toekomst, op het moment van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vaak te maken zullen krijgen met een afname van het inkomen en de koopkracht. De oorzaken zijn bekend: te weinig pensioenjaren, vooral bij vrouwen, en voor alleenstaanden en tweeverdieners geldt nog dat de pensioenregelingen veelal rekenden met de inbouw van het AOW-pensioen voor een echtpaar, terwijl zij maar een deel daarvan zullen ontvangen.

De AOW is in 1957 ingevoerd. De groep die vanaf 2007 met pensioen gaat, is de eerste groep die over de volledige termijn als verzekerde premie heeft betaald. Het zou navrant zijn als juist de groep die historisch gezien het langst premie heeft betaald voor de AOW, de groep zou worden die ook na pensionering nog moet doorbetalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden