ANWB vraagt Zalm om lagere lasten automobilisten

De overheid moet de lasten voor automobilisten verlagen nu de brandstofprijzen op zo'n hoog niveau liggen. Dat heeft ANWB-directeur G....

ANP

Een tijdelijke verlaging van de brandstofaccijns ligt volgens de ANWB voor de hand. Ook kan Zalm denken aan het terugschroeven van de vaste lasten. De brancheorganisatie stelt voor om de wegen- of aankoopbelasting voor auto's omlaag te brengen.

Door spanningen op de wereldmarkt heeft de prijs voor ruwe olie de afgelopen tijd ‘alle records gebroken’, schrijft Van Woerkom. De brandstofprijzen zijn volgens hem niet eerder zo hoog geweest.

‘Veel leden, die nu van vakantie terugkeren, zetten bovendien vraagtekens bij de grote prijsverschillen met de ons omringende landen zoals Duitsland en Frankrijk’, aldus de ANWB-directeur. Hij wijst erop dat de Staat juist extra geld binnenkrijgt door de hogere brandstofprijs.

De ANWB heeft niet uitgerekend hoeveel de gemiddelde automobilist moet terugkrijgen.

Het ministerie van Financiën stelt op de eigen website dat het aandeel van de belastingen in de benzineprijs juist afneemt naarmate de brandstof duurder wordt. Bovendien betalen in bijvoorbeeld Duitsland automobilisten relatief meer belastingen over brandstof dan in ons land, aldus het ministerie.

De laatste dagen neemt het protest tegen de hoge brandstofprijzen toe. United Consumers, een organisatie van 180.000 benzine- en dieseltankers, verzamelt handtekeningen van automobilisten tegen de dure benzine. Oprichter P. van Selms verwacht ongeveer een miljoen reacties. Volgens United Consumers moet de overheid de accijns verlagen.

Tango gaf zaterdag het zogenoemde ‘kwartje van Kok', een zeer impopulaire verhoging van de benzineaccijns uit 1991, terug aan zijn klanten. Tango is marktleider op het gebied van onbemande tankstations.

De adviesprijs van een liter euro 95 bedraagt bij Shell inmiddels 1,405 euro. Voor een liter diesel moet 1,045 bij Shell worden betaald. De prijzen zijn overigens de afgelopen dagen weer iets gedaald. Een vat ruwe olie kostte maandagmiddag 58,27 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden