Antirimpelpil maakt huid in elk geval niet ruwer

Nú voor het eerst bewezen, aldus producent Pharma Nord: Evelle-pillen stoppen rimpels. Dus geen gesmeer meer met crèmes en ook geen botoxspuiten, maar pillen tegen rimpels!...

In Evelle zit een tiental stoffen, de meeste zijn zogeheten anti-oxidanten, waaronder vitamine A en E. Verder is een tomatenextract toegevoegd met veel lycopeen, ook al een anti-oxidant, net als pycnogenol dat uit pijnboomschors wordt gehaald.

Bovendien zit er visextract in, gemalen kraakbeen van diepzeevis.

Dit bevat veel glycosaminoglycanen (polysacchariden). Die zijn betrokken bij de opbouw van kraakbeen en van bindweefsel, en dat houdt water vast in de huidcellen.

Evelle is sinds 2002 te koop. Er zijn enkele andere rimpelpillen op de markt, zoals Imedeen dat voornamelijk lycopeen en visextract bevat. De samenstelling van die pillen is niet willekeurig. De stoffen die erin zitten, spelen wel degelijk een rol in de biochemische opbouwprocessen van de huid - de vorming van collageen (bindweefsel).

Maar de biochemische functie van elk van die stoffen zegt niets over de werking van zo'n combinatiepil. Dan speelt een rol hoeveel er uiteindelijk van een bepaald stofje op de juiste plek in de huid terechtkomt, en hoe werkzaam de combinatie van die stofjes is.

Willen we het effect weten van Evelle, moeten we terugvallen op de 'enige' studie die is verricht over Evelle met medewerking van echte rimpelvrouwen. De studie is volgens financier Pharma Nord uitgevoerd door het 'vooraanstaande Skin Investigation and Technology Institute in Hamburg'.

Dat heeft eind 2004 gepubliceerd in een tijdschrift met de indrukwekkende naam Journal of Dermatology Treatment. Hier helpt Google. Het genoemde Journal is het kwartaalblad van de afdeling dermatologie van de universiteit van Wales. Het blad heeft geen enkele wetenschappelijke status. Het is niet opgenomen in de MedLine, hét databestand voor wetenschappelijk goed uitgevoerd onderzoek. Het blad heeft een impactfactor (IF) van 0,3. Er zijn maar weinig bladen met een lagere index. Topbladen als Nature en Cell hebben een IF van meer dan 25.

Aan het onderzoek van het huidinstituut in Hamburg deden 62 vrouwen mee, tussen 45 en 73 jaar. In de Evelle-advertentie meldt PharmaNord dat na twaalf weken de huid van de Evelle-slikkers gladder was dan de huid van de groep die al die tijd neppillen had gekregen.

Een grafiekje in de advertentie moet die bewering wetenschappelijk staven: in de vorm van een sterk overdreven stijgende lijn voor een fenomeen van niet meer dan zes procent. Opmerkelijker is dat de groeicurve in de advertentie een indicatie is voor de mate van gladheid, terwijl de onderzoekers in hun publicatie de ruwheid hebben gemeten.

Na twaalf weken constateerden zij bij de Evelle-slikkers geen enkel verschil in ruwheid van de huid, terwijl de huid bij de placebogroep wel iets ruwer was geworden. De werkzaamheid van Evelle werd dus niet aangetoond; de Duitse onderzoekers stelden niets anders vast dan een verschil in resultaat tussen placebo en Evelle. En mompelen dan wat over het verschil in weercondities tussen begin en eind van het onderzoek als oorzaak.

Het is een illustratie van de slechte kwaliteit van het onderzoek: meetcondities moeten goed worden gedefinieerd, zeker als een klein effect wordt verwacht.

In het artikel, én in de advertentie, staat ook een grafiek over de veranderde elasticiteit van de huid. Bij Evelle-gebruikers is die toegenomen, bij de placebogroep wordt er geen verandering gemeten, althans niet na zes weken. Maar hoe het na twaalf weken met de elasticiteit van de huid zit, melden de Hamburgse onderzoekers, en dus ook de advertentie, (wijselijk) niet. En ook die moet gemeten zijn. Zelfs de onderzoekers vinden hun bewijsvoering niet overtuigend, gezien hun voorzichtige conlusie dat Evelle mogelijk huidveroudering tegengaat.

Hoezo rimpels blokkeren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden