Annie Leibovitz

Een van ’s werelds beroemdste en bestbetaalde fotografen is zo goed als failliet...

Hoewel ik in principe vind dat bekende mensen met rust gelaten moeten worden, blijf ik het leuk vinden om Madonna in het openbaar te zien, of André van Duin over de Prinsengracht te zien lopen. Met evenveel vreugde zag ik vorige week Anna Wintour en Annie Leibovitz zitten, gebroederlijk op de voorste rij bij de modeshow van Pringle in Londen. Nu vertoont Wintour zich uiteraard vaker bij modeshows, maar mevrouw Leibovitz had ik nooit eerder in het echt gezien. Onder collega’s ontspon zich direct een smakelijk wedstrijdje anekdotes opdissen over de Marco Borsato van de modefotografie. Leibovitz is al jaren supersuccesvol, verdient geld als water, maar is nu desalniettemin zo goed als failliet. Het verhaal over Annie’s bestedingspatroon in New York Magazine van twee maanden geleden is wat dat betreft een absolute must read (het staat op de website van het tijdschrift).

Leibovitz begon als fotograaf bij muziekblad Rolling Stone. De zwart-witte reportagefoto’s die ze bij countryster Tammy Wynette thuis schoot zijn de mooiste die ooit van de zangeres gemaakt zijn. Ook klassiek: John Lennon, naakt tegen Yoko Ono aangekropen. In de loop der jaren werd haar werk wel wat potsierlijk: Bette Midler op een veld van rozenblaadjes, Whoopi Goldberg in een bad vol melk.

Leibovitz is dusdanig perfectionistisch dat ze gerust de hele nacht doorschiet om die ene foto goed te krijgen. Busladingen assistenten, windmachines, helikopters... Ondanks haar riante salaris (haar dagprijs wordt op 250 duizend dollar geschat) legde ze regelmatig geld toe op haar foto’s. Ze schoot reclamecampagnes voor American Express maar kon zelf jarenlang geen creditcard krijgen, zo berucht was het gat in haar hand. Op haar 51ste werd ze moeder, en van dochter Sarah’s spijsvertering moest een minutieus logboek bijgehouden worden in notitieboeken van het Zweedse merk Ordning & Reda, die indien noodzakelijk per directe koerier à 800 dollar uit Stockholm werden ingevlogen. Het ging echt mis toen ze een paar huizen in Greenwich Village (New York) kocht en de boel liet verbouwen tot woonhuis annex studio. Het project bleek letterlijk een bodemloze put – bij graafwerkzaamheden zakte de grond onder de fundering weg en moest ze het huis van de buren erbij kopen. Het moest een keer mis gaan.

Eerder dit jaar bracht ze haar schulden (24 miljoen dollar) onder bij een ietwat discutabele pandjesbaas, met haar huizen en complete oeuvre als onderpand.

Bij het diner praatten we door over de tragische kwestie Leibovitz, tot iemand opmerkte dat de dame die we voor haar hadden aangezien helemaal niet de fotografe was, maar Tonne Goodman, de moderedactrice van Vogue, die met haar strenge bril en lange blonde haar wel iets van Leibovitz weg had. ‘Annie heeft helemaal geen tijd om naar een modeshow in Londen te komen kijken’, zei mijn tafelgenoot. ‘Annie moet werken, werken, werken.’ Waarmee de tragiek van succes en rijkdom wel treffend samengevat was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden