Annemarie Jorritsma-Lebbink (VVD)

Annemarie Jorritsma-Lebbink (48), de molenaarsdochter uit de Achterhoek, is in Paars II de eerste VVD-minister, dus vice-premier. Ze wil 'bruggenbouwster' zijn tussen PvdA en VVD, zei ze na een gesprek met formateur Kok....

Jorritsma verhuist van Verkeer en Waterstaat naar Economische Zaken, waar ze vier jaar geleden ambtenaren vandaan plukte om op haar departement het marktdenken in het openbaar vervoer te stimuleren.

Vanaf het moment dat ze, dankzij de verkiezingswinst van de VVD in 1982, onverhoeds in de Tweede Kamer belandde, begon haar opmars. Ze werd meteen eerste woordvoerder voor Verkeer en Waterstaat, omdat Kroes en Scherpenhuizen naar het kabinet vertrokken. Haar ervaring toen strekte niet verder dan de gemeenteraad van Bolsward.

In 1973 werd ze lid van de VVD. 'Puur gevoelsmatig. Ik wist niet wat het liberalisme allemaal inhield', zei ze later. Maar in het verzet van de VVD-fractie in 1989 tegen afschaffing van het reiskostenforfait speelde ze een hoofdrol. De opstand leidde tot de val van Lubbers III.

Bekend werd ze vooral door confrontaties met CDA-minister Maij-Weggen van Verkeer en Waterstaat. 'De kijvende wijven', werden ze genoemd, tot ongenoegen van Jorritsma. 'De pers schept er genoegen in als vrouwen elkaar in de haren vliegen. Het zal me worst wezen.'

Jorritsma is niet het type van de grote ideologie. Ze is pragmatisch en ijdel, neemt nooit een blad voor de mond en heeft een tomeloze energie. Met Dijkstal behoorde ze tot de gezellige muziekmakers van Paars I.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden