Angst en onzekerheid terug op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen waren donderdag het toneel van koersverliezen over een breed front. De stemming werd vooral bepaald door angst en onzekerheid over een naderende wereldwijde recessie.

Tegenvallende Amerikaanse detailhandelsverkopen deden daar tijdens de middaghandel een schepje bovenop.

De belangrijkste index op het Damrak, de AEX, stond met nog enkele uren handel te gaan 17,66 punten lager op 266,85 punten. Dat betekent een verlies van 6,2 procent. De MidKap-index zakte 5,9 procent tot een stand van 401,96 punten.

Angst

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 5,9 tot 6,6 procent. ,,Een depressie en een systeemcrisis is afgewend door de overheidsmaatregelen, maar er is nog redelijk wat angst voor een diepe recessie'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De aandelenkoersen gingen over een breed front omlaag. TomTom maakte een smak van bijna 18 procent, waarmee het de sterkste daler in de AEX was. De oorzaak voor de koersval was een somber analistenrapport van Goldman Sachs. De Amerikaanse bank is vooral bezorgd over de liquiditeitspositie van de producent van navigatieapparatuur. In het ergste geval zal TomTom nieuw kapitaal moeten ophalen om de balans op orde te brengen en de verslechterende marktomstandigheden het hoofd te kunnen bieden.

ASML

Chipmachinefabrikant ASML stond nagenoeg vlak. Voorbeurs maakte de onderneming een daling bekend van de nettowinst tot 73 miljoen euro. De chipmarkt zit in een flinke dip, versterkt door de kredietcrisis omdat bedrijven voorzichtiger zijn geworden met nieuwe investeringen.

,,De vooruitzichten vallen tegen, maar laat dat nou geen verrassing zijn. Beleggers moeten zich daar op voorbereiden, want dat zullen we wel vaker meemaken de komende tijd'', aldus handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. Hij waarschuwt alvast dat de kerstverkopen straks ook tegen zullen vallen. ,,Niet meer dan logisch in deze marktomstandigheden'', zei de handelaar.

Fortis

Staalconcern ArcelorMittal kreeg een koersverlies voor de kiezen van 13,7 procent. De hele sector lag er woensdag slecht bij door de verwachting dat de vraag naar staal zal afnemen door de verslechterende economie. Zo maakte ThyssenKrupp in Frankfurt een smak van ruim 11 procent.

Bankverzekeraar Fortis noteerde 4,2 procent lager op 1,15 euro. Tijdens de ochtendhandel ging de koers meer dan 15 procent omhoog, na de koersval van bijna 80 procent dinsdag. ,,Het is een penny stock. Fortis leidt nu zijn eigen leven'', aldus Zwaneveld. De handel in Fortis werd dinsdag weer mogelijk, nadat deze vorige week was opgeschort in afwachting van een verklaring van het financiële concern.

Weinig stijgers

Ook de MidKap-index kende bijna geen stijgers. De internetbank BinckBank, die afgelopen maandag en dinsdag respectievelijk 21 en 6 procent was hersteld van de klappen van de voorgaande week, was een van de grootste dalers met een min van 7,2 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3610 dollar tegen 1,3655 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden