Angst duwt oude hoogvliegers omlaag

Akzo Nobel wist als enige van de 23 hoofdfondsen woensdag het hoofd boven water te houden. Dankzij meevallende cijfers - beleggers waren vooral tevreden dat het chemiebedrijf zijn marges ondanks hoge grondstofprijzen nog op peil had weten te houden - sloot Akzo Nobel 1 procent hoger op 36,09 euro....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Voor de rest was de stemming op Beursplein 5 zeer bedrukt. Alszwaargewicht duwde Royal Dutch Shell de AEX het meeste omlaag. De grootstedaler in procenten was handelshuis Hagemeyer, dat in een dag 5,3 procentverloor. De AEX sloot uiteindelijk 1,7 procent lager op 387,06 punten. Deindex van middelgrote bedrijven, de Midkap, sloot zelfs 2,3 procent lager.

De daling is vooral ingegeven door angst, aldus een beurshandelaar. 'Deafgelopen periode hebben veel bedrijven hun koersen flink zien stijgen. Nuer opeens een daling is, willen beleggers hun koerswinsten alsnogverzilveren.'

De hoogvliegers van de afgelopen maanden behoren dan ook tot de grootstedalers van de dag. Buhrmann, pas nog genoteerd boven de tien euro peraandeel, zakte 4,5 procent naar 9,07 euro. De tegenvallende kwartaalcijfersvan concurrent Office Depot waren hiervan mede de oorzaak.

Ook de bouwbedrijven, die tot voor kort louter koersstijgingen wistente noteren, kregen een fikse klap. Ballast Nedam raakte 5 procent kwijt,Bam daalde 5,6 procent. 'Zo'n fonds als Bam raakt in een dag eventjes viereuro kwijt, toch mooi acht oude Nederlandse guldens.'

Ook de dreiging van een renteverhoging droeg bij aan de somberestemming. Als de Europese Centrale Bank de rente gaat verhogen, zullen dewinsten en omzetten van bedrijven onder druk komen te staan. Als de koersenomlaag gaan, kunnen allerlei verklaringen van stal worden gehaald,nuanceert de handelaar de rentevrees. 'Fred Flintstone zou als verklaringroepen: Wilmaaa!', zegt hij, verwijzend naar de orkaan die in de Golf vanMexico actief is. Deze orkaan lijkt overigens de beschadigde olieplatformste sparen en daardoor stabiliseert de olieprijs.

Toch blijft de olieprijs een onzekere factor: Shell, Fugro en SBMOffshore zitten momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Dinsdag wistSBM een financiële meevaller te melden en sloot het fonds desondanksonveranderd. Woensdag zakte het bedrijf 3,3 procent weg.

Bijna geen enkel bedrijf wist Akzo Nobel te vergezellen op de lijst vanstijgers. Naast enkele dubbeltjesfondsen als Management Share, Tie Holding,Rood Testhouse en Antonov, konden vastgoedbedrijf Corio en biotechfondsGalápagos zich aan de malaise onttrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden