Angelsaksische investeerder rukt op

Buitenlandse aandeelhouders hebben de afgelopen drie jaar hun macht in het Nederlandse bedrijfsleven flink vergroot. Terwijl Nederlandse beleggers hun aandelen in beursbedrijven van de hand deden, kochten Amerikaanse en Britse beleggers juist veel stukken bij.

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar 2.436 meldingen die aandeelhouders sinds 1 november 2006 bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben ingeleverd. Grote buitenlandse aandeelhouders hebben sindsdien voor 12 miljard euro aan aandelen bijgekocht. In dezelfde periode deden Nederlandse investeerders voor bijna 1 miljard euro aan aandelen in de verkoop.

Agressieve aandeelhouders

De opmars van de buitenlandse beleggers is opmerkelijk. Na de felle overnamegevechten rond ABN Amro en Stork wilde de Tweede Kamer de invloed van agressieve, vooral buitenlandse aandeelhouders terugdringen. Met enkele kleine maatregelen poogt het kabinet de invloed van aandeelhouders terug te dringen. De buitenlandse partijen trekken zich hiervan niks aan en blijven aandelen bijkopen. Dankzij deze aankopen hebben zij tijdens aandeelhoudersvergaderingen meer macht in handen en kunnen zij de strategie van het Nederlandse bedrijf beïnvloeden.

Alle Nederlandse bedrijven op de beurs zijn bij elkaar 290 miljard euro waard. Door de AFM-meldingen is van 70 miljard de herkomst van de aandeelhouders te achterhalen. Na de Nederlandse beleggers (32 miljard) zijn Amerikaanse (23 miljard) en Britse (8 miljard) partijen de grootste beleggers in Nederland.

Door het onderzoek van de Volkskrant ontstaat voor de eerste keer een overzicht van de grootste aandeelhouders in Nederland. De Amerikaanse vermogensbeheerder Capital is met 6,2 miljard euro de grootste belegger. Andere Amerikaanse vermogensbeheerders als Blackrock, Fidilty en AllianceBernstein staan ook in de top-10 van grootste investeerders in Nederland.

ING

De grote Nederlandse investeerders raakten de afgelopen drie jaar invloed kwijt. In 2007 was ING nog veruit de grootste aandeelhouder van Nederland. Het door de staat geredde concern heeft de afgelopen drie jaar echter massaal aandelen in de verkoop gedaan en is daardoor gezakt naar de derde plek. Door de ontmanteling van ABN Amro zijn bijna alle aandelenbelangen van deze bank ook van de hand gedaan.

In Nederland hoeven alleen grote aandeelhouders kenbaar te maken hoeveel aandelen ze in bezit hebben. Als een belegger meer dan 5 procent in een bedrijf bezit, is een melding bij de AFM verplicht. Aandeelhouders die onder deze drempel van 5 procent zitten, blijven daardoor onzichtbaar. In totaal is de herkomst van ruwweg 230 miljard van de 290 miljard euro aan beleggingen niet bekend.

Op de lijst met 50 grootste aandeelhouders blijven sommige beleggers dan ook onzichtbaar en zijn de bedragen soms een onderschatting van de werkelijkheid. Grote beleggers als Blackrock, Capital en AllianceBernstein hebben zeer waarschijnlijk meer aandelen in hun bezit.

De opmars van buitenlandse aandeelhouders dateert al van de jaren negentig. Tussen 1995 en 2009 nam het belang van buitenlandse investeerders in de bedrijven uit beursgraadmeter AEX toe van 37 naar 72 procent, blijkt uit onderzoek van de belangenorganisatie van institutionele beleggers Eumedion.

Telecombedrijf KPN heeft van de AEX-bedrijven de meeste buitenlandse aandeelhouders. Capital is met 15 procent de grootste aandeelhouder in KPN.

De Zuidas in Amsterdam. (Joost van den Broek / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden