Andere banken helpen Generali bij bod op verzekeraar INA

De Duitse Commerzbank en het Franse Crédit Agricole ondersteunen de Italiaanse verzekeraar Generali bij het vijandige bod op INA, de derde verzekeraar van Italië....

De Commerzbank wil ook een direct aandeel in Generali van 2,5 procent. De Duitsers voorzien een gouden toekomst voor de Italiaanse verzekeringsmarkt gezien de komende wijzigingen in het pensioenstelsel. Steeds meer Italianen zullen zich particulier moeten verzekeren.

INA, 'Istituto Nazionale delle Assicurazioni', herhaalde donderdag niets van een overname te willen weten. Het voormalige staatsbedrijf onderhandelt al enige maanden met de bank Sanpaolo Imi over een vergaande samenwerking. Sanpaolo wordt beschouwd als de huisbankier van de familie Agnelli, ondermeer eigenaar van Fiat en fel tegen het vijandige Generali-bod.

Ofschoon zowel INA als Sanpaolo het in alle toonaarden ontkent, zouden beiden in het geheim werken aan een grootscheepse tegenzet: een vijandig bod op overvaller Generali, waarbij de familieholding van de Agnelli's, IFIL, financieel zou bijspringen.

Een ander scenario is nog spectaculairder: een door de Agnelli's geleide overval op Mediobanca in Milaan, spil in het Italiaanse bedrijfsleven, adviseur en aandeelhouder van Generali en een van de drijfveren achter de vijandige overname van Telecom Italia door Olivetti. De coup stond gelijk aan een revolutie, omdat voor het eerst een grote bedrijfsovername plaatsvond zonder medewerking van het financiële establishment. De Agnelli's waren tegen en verloren een controlerend aandeel in Telecom. Olivetti betaalde de overname van 133 miljard gulden - de grootste van Europa tot nu toe - met geleend geld.

Net als Olivetti blijkt ook Generali premier D'Alema voortijdig te hebben ingelicht. Daarop laaide weer het debat op over de vraag in hoeverre de centrum-linkse regering zich kan bemoeien met saneringen in het bedrijfsleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden