Analisten zien omslag in economische groei

De Nederlandse economie draait als een tierelier. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de raming voor de economische groei voor 1998 weer verhoogd en komt nu uit op 4 procent, waardoor het financieringstekort daalt verder naar 1,3 procent....

FERRY HAAN

Van onze verslaggever

Ferry Haan

AMSTERDAM

Analisten zien hun indicatoren omslaan. De Nederlandse economie is over het hoogtepunt heen. Uiteindelijk zal de Azië-crisis ook op Nederland zijn effect hebben. Volgens het CPB heeft de Azië-crisis geen groot direct effect op de Nederlandse economie omdat de handel met Azië niet zo groot is. Maar het indirecte effect van de crisis kan zich wel doen voelen. Daarom verwacht het CPB dat de groei in 1999 zal afnemen tot 3 procent. Maar dat kan weleens een te optimistische raming zijn. De Amerikaanse economie ondervindt nu al de gevolgen van de Azië-crisis.

Deze week kwamen ook een aantal Europese problemen aan het licht. In Duitsland, Zwitserland en Italië bleken de industriële productiecijfers al maanden aan een neerwaartse trend te zijn begonnen. Gisteren sloot Noorwegen zich hierbij aan, met een productiedaling van 1,7 procent tussen mei en juni. De industriële productie in Engeland was al eerder teruggevallen door de vraaguitval uit Azië en het dure pond.

Het CPB verwacht dat ook de Nederlandse uitvoer onder druk komt. Daarnaast dalen de consumptieve uitgaven en zal de afnemende spanning op de woningmarkt een daling van de uitgaven veroorzaken.

Ook de conjunctuurindicator van De Nederlandsche Bank laat een neerwaartse lijn zien. In het economenblad Economische Statistische Berichten publiceert de bank iedere maand haar indicator. Sinds mei is die aan een dalende trend begonnen. Een DNB-woordvoerder zegt dat de groei nog steeds hoog ligt, onmiskenbaar op een neergaande lijn is.

Voor Paars II onstaan pas problemen als de groei van de Nederlandse economie beneden de 2,3 procent komt. Dit is de groei waarvan Paars II in het regeerakkoord uitgaat. De stijging van de consumentenprijsindex is in juli op jaarbasis gedaald van 2,2 naar 2 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden