Amsterdamse wethouder: stop met extra strenge bonusregels

Nederland moet af van de extra strikte bonusregels voor bankiers. Dat stelt de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (D66) in een interview in de Volkskrant.

Koen Haegens
Wethouder Economie van Amsterdam, Kasja Ollongren Beeld Sanne De Wilde
Wethouder Economie van Amsterdam, Kasja OllongrenBeeld Sanne De Wilde

Namens het bestuur van de hoofdstad probeert Ollongren banken en andere financiële instellingen te verleiden uit Londen naar Amsterdam te komen. Het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie dwingt deze bedrijven een deel van hun activiteiten te verhuizen. Anders verliezen zij hun toegang tot de continentale markt.

Hoewel Amsterdam volgens Ollongren hoge ogen gooit, krijgt zij ook bezorgde vragen van bedrijven over een mogelijk kabinet Wilders. Daarnaast is er kritiek op het Nederlandse bonusplafond. Dat is met maximaal 20 procent van het vaste salaris in Nederland strenger dan in de rest van Europa. Ollongren noemt dit 'onverstandig'. 'We moeten kijken in hoeverre wij als Nederland last hebben van deze regel.'

Eerder benadrukten zowel premier Rutte als minister van financiën Dijsselbloem dat buitenlandse banken de bonusregels eenvoudig kunnen ontlopen. Voor tegenstanders van een grotere financiële sector is dit een heikel punt. Hun vrees is onder meer dat Nederland, in de strijd om de gunst van de bankiers, wetgeving zal afzwakken die bedoeld is om een nieuwe crisis te voorkomen.

Iets soortgelijks gebeurt ook in andere landen en steden die hopen te profiteren van de Brexit. Zo kondigde Parijs aan 'de rode loper' uit te rollen voor bankiers uit de City. Frankfurt, dat een uitgebreide pr-campagne voert in Londen, stelde een versoepeling van de strenge Duitse ontslagwetgeving in het vooruitzicht.

SP-raadslid Peter Kwint noemt het voorstel van wethouder Ollongren 'onzalig'. Hij kondigt op twitter aan dat zijn partij hierover een debat gaat aanvragen.

Interview

Lees hier het interview met Kasja Ollongren. 'De City blijft de City, maar 20 procent van de Londense activiteiten verhuist naar Europa.'

EU moet oppassen met 'City'

De Europese Unie moet erg oppassen met de toegang van de Britse financiële sector tot de EU-markt. Die sector, ook de City genoemd, heeft mogelijk een schadelijke invloed na de Brexit. De EU moet daarom erg waakzaam zijn wanneer ze toegang tot de markt van de EU biedt, om de financiële stabiliteit in de EU te beschermen.

Deze waarschuwing heeft Michel Barnier gedaan, de speciale onderhandelaar van de EU over het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU (Brexit), aldus de krant The Guardian. Barnier is minder bezorgd over toegang voor Europese bedrijven uit de sector tot Engeland. 'Europa heeft speciale waakzaamheid ten aanzien van haar financiële stabiliteit nodig, geen speciale deal om toegang tot de City te hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden