Amsterdamse beurs weer een biotech-bedrijf rijker

De Amsterdamse beurs is weer een biotech-bedrijf rijker. Woensdagochtend klonk de gong voor Curetis, een Duitse onderneming die apparaten ontwikkelt waarmee artsen snel infectieziekten kunnen vaststellen.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
null Beeld curetis
Beeld curetis

Het aandeel Curetis, dat tegelijk met Amsterdam ook in Brussel een notering kreeg, opende 's ochtends met een koers 10 euro. Gedurende de dag liep het aandeel licht op en sloot uiteindelijk weer precies op 10 euro. De waarde van het bedrijf uit Holzgerlinger, dicht bij Stuttgart, komt daarmee uit rond de 200 miljoen euro. De 40 miljoen die de beursgang opleverde wil de leiding van Curetis onder meer gebruiken om zijn methoden behalve in Europa ook op de Amerikaanse markt geregistreerd te krijgen.

Curetis werd in 2007 opgericht door voormalig werknemers van Philips. Voortbordurende op hun werk daar ontwikkelden ze een soort mini laboratorium, de Unyvero genaamd. Het is een wit apparaat ter grootte van een verhuisdoos waarin artsen 'cartridges' kunnen stoppen die zijn gevuld met monsters die de dokters bij patiënten hebben afgenomen. Binnen vijf uur is daarna duidelijk om welk type infectie het gaat en wat de effectiefste behandeling is.

'Het bedrijf werkt eigenlijk via het Gilette-model', zegt Marcel Wijma die met zijn bedrijf Van Leeuwenhoeck Institute biotech-bedrijven analyseert. 'Het grote apparaat is redelijk betaalbaar en vervolgens betaal je je blauw aan de scheermesjes, of in dit geval de cartridges.'

'Solide bedrijfsmodel'

Inmiddels heeft Curetis twee typen cardridges ontwikkeld, die al volop worden gebruikt. Een test voor luchtweg-infecties en een om vast te stellen voor welk hoe wond- en weefselinfecties het best te behandelen zijn. Vooral die diagnostiek is in zakelijk oogpunt aantrekkelijk, resistente ziekenhuisbacteriën worden wereldwijd een steeds groter probleem. Vorige maand moest koningin Máxima nog afhaken tijdens het staatsbezoek van China omdat een nierbekkenontsteking niet reageerde op de antibiotica.

Wijma noemt het bedrijfsmodel van Curetis redelijk solide. 'Het heeft een bewezen technologie. Investeerders stappen dus niet in een belofte, zoals bij veel andere start-ups in deze sector.' Daarbij komt dat Roche een van de aandeelhouder is, een groot bedrijf dat diagnostische tests levert aan ziekenhuizen. Wijma: 'Eigenlijk is Roche dus een klant van Curetis, het is een goed teken dat zo'n partij er vertrouwen in heeft.' Toch is het succes van het bedrijf absoluut niet zeker. Andere bedrijven, zoals Biocartis leveren vergelijkbare diensten en kunnen Curetis dus de pas af snijden.

Dat wil het bedrijf voorkomen door nieuwe cartridges te ontwikkelen en toe te treden tot de Amerikaanse markt, zei Curetis-directeur Oliver Schacht woensdag. Mede dankzij het geld van de beursgang. 'Nu kunnen we weer een paar jaar vooruit.'

Prominentste handelsplatform

Het Duitse bedrijf koos niet voor de Börse in Frankfurt maar voor Euronext in Nederland en België omdat beleggers daar meer expertise hebben in de biotech, zei Oliver Schacht woensdag tegen de Belgische zakenkrant De Tijd. Het zal ook meespelen dat de Nederlandse investeringsmaatschappijen Forbion en LSP aandeelhouders zijn van Curetis.

Afgelopen jaren groeide het aantal biotech-noteringen bij Euronext gestaag, ook al eerder van Duitse ondernemingen. Vorig jaar ging Probiodrug uit Halle Curetis al voor en later dit jaar staat nog de beursgang van het Berlijnse bedrijf Noxxon gepland. In Frankfurt is sinds 2007 al geen nieuw biotech-bedrijf meer genoteerd.

De Nasdaq in New York geldt nog altijd als het prominentste handelsplatform voor biotech-bedrijven. Maar Schacht zei tegen De Tijd dat zo'n Amerikaanse notering voor zijn bedrijf nog niet aan de orde is. 'We zijn nu actief in de Europese markt, nog niet in de VS. Maar misschien komt dat dus later nog.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden