Amsterdamse beurs laat winst glippen

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste Europese beurzen openden dinsdag met lichte winst. In Amsterdam was de winst echter na een half uur handel alweer verdampt. Met nog drie dagen te gaan voor het lange Paasweekeinde en geen belangrijk bedrijfsnieuws op de agenda doen handelaren het rustig aan.

,,Handelaren zullen een stapje terug doen in aanloop naar het vier dagen durende Paasweekeinde. Zoals gebruikelijk wordt het steeds rustiger en wacht iedereen totdat donderdagmiddag de gong gaat'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Beheer.

De AEX-index in Amsterdam stond ruim een half uur na de opening op 228,65 punten, een verlies van 0,1 procent. De MidKap-index daalde met 0,5 procent naar 314,90 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs wisten het positieve sentiment wel te behouden en kregen er tussen de 0,3 en 0,8 procent bij.

Wavin

De MidKap werd gedrukt door Wavin, producent van buizen en leidingsystemen. Bijna een kwart van de waarde van het aandeel verdampte omdat de kans bestaat dat het bedrijf nieuwe aandelen gaat uitgeven om aan kapitaal te komen. Dit betekent een mogelijke verwatering bij de huidige aandeelhouders. De omzet van Wavin is drastisch teruggelopen en Wavin vreest de afspraken met de banken niet na te kunnen komen.

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM vervoerde 9,4 procent minder passagiers dan in dezelfde periode vorig jaar en ook de vraag naar de vrachtdiensten van het bedrijf ging achteruit. In de AEX verloor Air France-KLM dinsdagochtend direct na de opening 3,3 procent maar keerde al snel terug naar de zwarte cijfers met een plus van 0,7 procent.

TomTom

In New York sloten de beurzen donderdag in de min, maar een groot deel van het verlies werd aan het einde van de handel weggewerkt. De Amerikaanse mijngigant Alcoa maakt dinsdag cijfers bekend, die ook hun weerslag zullen hebben op Europese mijnbouwbedrijven. In Tokio sloot de Nikkei-index met licht verlies. Daar reageerde de handel zenuwachtig op negatieve berichten over de Amerikaanse bankensector.

Producent van navigatieapparatuur TomTom kreeg dinsdagochtend een afwaardering te verwerken. Het aandeel TomTom daalde met 4,9 procent na een adviesverlaging van de Zwitserse bank UBS.

De olieprijs liep dinsdag op met 1 procent. Een vat lichte Amerikaanse olie noteerde 51,54 dollar. De euro noteerde dinsdagochtend op 1,3365 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag stond de Europese munt nog op 1,3430 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden