Amsterdammers verkopen hun woning niet en dat is onder meer te wijten aan vergrijzing

In Amsterdam werden in 2017 relatief minder woningen verkocht dan tijdens de vorige hausse op de woningmarkt, in 2007. Dat ligt niet aan een gebrek aan vraag, maar aan te weinig aanbod. Woningmarktanalisten van ING wijten de geringe verkoopbereidheid van Amsterdamse huiseigenaren onder meer aan de vergrijzing.

Rens Blom
In Amsterdam werden in 2017 relatief minder woningen verkocht dan tijdens de vorige hausse op de woningmarkt, in 2007. Dat ligt niet aan een gebrek aan vraag, maar aan te weinig aanbod. Beeld anp
In Amsterdam werden in 2017 relatief minder woningen verkocht dan tijdens de vorige hausse op de woningmarkt, in 2007. Dat ligt niet aan een gebrek aan vraag, maar aan te weinig aanbod.Beeld anp

Uit CBS-cijfers blijkt dat het aantal woningverkopen in Amsterdam al zes kwartalen op rij aan het dalen is. In Amsterdam staan simpelweg steeds minder woningen te koop. Dit is opmerkelijk, omdat het aantal koopwoningen in de hoofdstad juist elk jaar toeneemt. Volgens het ING Economisch Bureau is die koopwoningvoorraad tussen 2007 en 2017 gegroeid van ruim negentigduizend naar ruim 125 duizend.

Vier verklaringen

De economen van de bank gaven maandag in een rapport vier verklaringen voor het gedaalde woningaanbod in Amsterdam. ING wijst onder andere op eerder onderzoek naar het verhuisgedrag van Nederlanders: de meesten verhuizen binnen de eigen gemeente (60 procent) of binnen de eigen provincie (24 procent). Omdat de huizenprijzen in de omgeving van Amsterdam de afgelopen jaren ook hard gestegen zijn, kan iemand die dicht bij Amsterdam wil blijven wonen zijn overwaarde niet echt verzilveren. Zijn nieuwe woning is immers ook duur.

Een tweede verklaring voor het dalende woningaanbod in Amsterdam is de vergrijzing van de populatie huiseigenaren. In vergelijking met tien jaar geleden zijn veel meer Amsterdamse huiseigenaren boven de zestig, schrijft ING. Zestigplussers zijn honkvaster dan jongeren en zetten hun huis dus minder vaak te koop. Een andere mogelijke verklaring voor de daling van het koopwoningenaanbod is dat mensen die verhuizen hun Amsterdamse woning aanhouden om die te verhuren. Verhuur aan expats is in Amsterdam heel lucratief.

Als laatste verklaring noemt ING het dalende aanbod van corporatiewoningen. Amsterdamse woningcorporaties hebben in 2017 minder dan duizend sociale huurwoningen verkocht, het laagste aantal in vijftien jaar tijd. Dit soort verkoop is aan banden gelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden