Amsterdammers negeren massaal huurregels Airbnb

Amsterdammers die woningen aan toeristen verhuren via de populaire website Airbnb ontduiken op grote schaal de regels. Ze verhuren vele honderden woningen langer en aan meer mensen dan toegestaan en houden zich niet aan de veiligheidsvoorschriften.

Kaya Bouma en Merijn Rengers
Airbnb.nl, de Nederlandse editie van de internationale verhuursite. Beeld Airbnb.nl
Airbnb.nl, de Nederlandse editie van de internationale verhuursite.Beeld Airbnb.nl

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar 5.706 verhuurders van Amsterdamse woningen op de onlinehuizenverhuurder Airbnb. De hoofdstad staat huiseigenaren sinds februari toe hun woning tijdelijk te verhuren via Airbnb aan maximaal vier personen en voor twee maanden per jaar. Zeker 13 procent van de 7.006 Amsterdamse huizen op Airbnb wordt verhuurd aan vijf of meer personen. Ten minste 8 procent van deze aangeboden woningen wordt dit jaar voor meer dan twee maanden verhuurd.

De net aangetreden wethouder Laurens Ivens (SP, wonen) onderkent de problemen. 'De regels zijn net ingevoerd en wij zien dat er op vrij grote schaal misbruik van wordt gemaakt.' Dat veroorzaakt volgens Ivens overlast voor omwonenden en 'in sommige gevallen brandgevaarlijke situaties voor toeristen'.

Amsterdamse aangelegenheid
Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de problematiek rond Airbnb in Nederland vooral een Amsterdamse aangelegenheid is. Het aantal Amsterdamse woningen of kamers op de Amerikaanse website is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld naar ruim 7.000. Ruim de helft van het totale aanbod in Nederland staat in de hoofdstad.

Wereldwijd worstelen steden met de snelle opkomst van Airbnb, dat in zes jaar tijd wereldwijd 800 duizend verhuuradressen heeft weten te verzamelen. Het bedrijf zegt kosmopolitische stadsbewoners te helpen hun ervaringen en levens (en woningen) te delen, en kan buigen op een goed functionerende website.

Airbnb trekt echter ook andere partijen aan, die vooral geïnteresseerd zijn in de extra opbrengsten van het verhuren van appartementen aan toeristen. Uit onderzoek van de Engels krant The Guardian bleek deze zomer dat in Londen vastgoedinvesteerders steeds meer Airbnb-appartementen opkopen. In New York sommeerde de openbare aanklager Airbnb deze week de namen en adressen vrij te geven van 124 woningaanbieders die lokale regels overtreden.

null Beeld afp
Beeld afp

De kritiek op Airbnb lijkt sterk op de controverse rond taxi-app Uber. Ook dit Amerikaanse bedrijf profileert zich als een exponent van de deeleconomie, waar gebruikers bezit met elkaar delen. Consumenten zien daarbij vooral de voordelen: het is kleinschalig, toegankelijk en goedkoop, terwijl overheden en concurrenten stellen dat de initiatieven de markt overhoop halen door valse concurrentie.

Tekortschietende controles
Het ontduiken van de regels in Amsterdam wordt volgens betrokkenen, zoals het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag en diverse verhuurbemiddelingsbureaus, in de hand gewerkt door tekortschietende controles.

'Ik schat dat maar 1 procent van het woningaanbod op Airbnb aan alle regels voldoet', zegt Peter Heule van Short Stay Group, die tweehonderd appartementen verhuurt in Amsterdam - waarvan een klein deel via Airbnb. Heule behoort naar eigen zeggen tot de 'brave jongens', toch werden deze week enkele appartementen die hij verhuurt door de gemeente gesloten wegens brandveiligheid. 'Wij zijn zichtbaar en moeten ons aan de regels houden. De slimme types blijven onder de radar.'

Heule zegt dat het aanbieden van een vakantiewoning op Airbnb aantrekkelijk is, omdat de regels voor de verhuur van vakantiewoningen soepeler zijn dan die voor professioneel verhuur. Tel daarbij op het gebrek aan controle op veiligheidsmaatregelen zoals rookmelders, zegt Heule. 'En er wordt goed aan verdiend.'

Airbnb laat in een reactie weten gebruikers aan te moedigen de lokale regels te volgen. De verantwoordelijkheid ligt volgens de verhuursite bij de verhuurders zelf. 'We zijn een open platform waar een breed scala aan woningen wordt aangeboden, inclusief een klein deel dat professioneel beheerd wordt.' Zolang verhuurders zich aan de regels houden en een 'Airbnb experience' bieden is er volgens het bedrijf niets aan de hand. 'Wij geloven dat deze professionele beheerders een rol kunnen spelen in onze gemeenschap.'

Meer professionele partijen
Uit de Volkskrant-analyse van het woningaanbod blijkt dat in Amsterdam steeds meer professionele partijen zich op Airbnb hebben gestort. 216 verhuurders bieden drie of meer appartementen aan, 118 vier of meer en 76 verhuurders bieden vijf of meer accommodaties aan in de hoofdstad.

'Op deze manier worden woningen aan de woningmarkt onttrokken', zegt Hans Vugts, bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland en manager van hotel Casa 400 in Amsterdam. 'Dat hotels concurrentie hebben is prima, maar er moet wel volgens dezelfde regels worden gespeeld.' Het is volgens Vugts wachten tot er iets mis gaat met een woning die via Airbnb is verhuurd. 'Het gaat een keer goed fout. Met een brand of een dronken toerist.'

Wethouder Ivens zegt in een reactie dat de gemeente strenger gaat controleren. 'Ik vind het uitgangspunt van vakantieverhuur goed, maar woningen moeten niet permanent in hotels veranderen.'

Vandaag in de Volkskrant: 'In Amsterdam verhuurt alles en iedereen er maar op los'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden