Amsterdam verrast door gevolgen arrest Hoge Raad; Aantal bezwaren tegen wielklem stijgt enorm

Het aantal foutparkeerders in Amsterdam dat bezwaar maakt tegen de opgelegde boete en kosten van de wielklem, is dit jaar enorm gestegen....

WEERT SCHENK

Van onze verslaggever

Weert Schenk

AMSTERDAM

Het hoogste rechtscollege bepaalde begin januari dat automobilisten van wie de parkeerkaart niet zichtbaar achter de voorruit ligt, geen boete hoeven te betalen als ze achteraf kunnen aantonen dat ze wel een kaartje hadden gekocht.

Na de uitspraak kwamen in de eerste vier maanden van dit jaar bij de dienst Parkeerbeheer ruim twaalfhonderd bezwaarschriften binnen. Dat zijn er vierhonderd meer dan in dezelfde periode van 1996.

De dienst had na het arrest een groter aantal bezwaarschriften verwacht, maar niet zoveel.

Alle klagers worden in het gelijk gesteld, mits het bezwaarschrift is voorzien van een origineel parkeerkaartje. Ze krijgen zowel de boete als de kosten van het aanbrengen en verwijderen van de wielklem terugbetaald.

De dienst Parkeerbeheer zegt niet te weten hoeveel bezwaarmakers achteraf een parkeerkaartje hebben gekocht bij een 'bonnenmakelaar'. Meteen na de uitspraak van de Hoge Raad gingen inventieve Amsterdammers handelen in parkeerkaarten.

De makelaars Van het Amsterdam Parkeerbeleid Comité (APC), die bonnen verzamelen en op tijd en wijk sorteren, waren voor commentaar niet bereikbaar.

Als het APC voor een bekeurde automobilist het goede kaartje heeft, verwisselt het voor een tientje van eigenaar.

Het arrest van de Hoge Raad blijkt dus te hebben aangezet tot handelingen op de rand van fraude. Het rechtscollege deed de uitspraak in een zaak die was aangespannen door een man die in Amsterdam een boete en een wielklem had gekregen omdat de controleurs zijn kaartje niet hadden kunnen zien. Het betalingsbewijs was in de auto op de grond gevallen bij het dichtslaan van het portier.

De Hoge Raad verwierp het standpunt van de gemeente Amsterdam, dat de parkeerder moet controleren of zijn betalingsbewijs zichtbaar achter de voorruit ligt. Het arrest van de Hoge Raad gaat op voor alle gemeenten in Nederland.

Onder de medewerkers van Parkeerbeheer in Amsterdam ontstond gisteren opschudding door een rondschrijven van een districtsmanager, waarin hun wordt verzocht meer wielklemmen te plaatsen om de inkomsten van de dienst op peil te houden.

De directie van Parkeerbeheer heeft zich direct van de brief gedistantieerd. De dienst heeft geen enkel financieel belang bij het plaatsen van wielklemmen, aldus het commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden