Amerikanen willen toch liever benzineslurper

AMSTERDAM In december beloofden GM en Chrysler plechtig te zullen investeren in energiezuinige auto’s. Ze moesten wel. Alleen dan zouden de noodlijdende autofabrikanten een noodlening van de Amerikaanse overheid krijgen....

Ayolt de Groot

De eis van de overheid zou echter wel eens vervelend kunnen uitpakken. De wind in autoland is namelijk weer een andere kant op gaan waaien. Als gevolg van de lage benzineprijs is de vraag naar hybrides in de VS veel sneller gedaald dan de vraag naar reguliere benzineauto’s, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Autodata.

De verkoop van milieuvriendelijke vierwielers kelderde in november met 53 procent ten opzicht van een jaar eerder, tegenover een daling van 37 procent voor reguliere voertuigen.

De lagere benzineprijs maakt het onaantrekkelijk om een energiezuinige auto te kopen, omdat het veel langer duurt voordat de aanschafprijs van een hybride – die in de VS gemiddeld drie- tot vijfduizend dollar meer kost dan dan een normale benzineauto – is terugverdiend.

Blijft de olieprijs laag, dan bestaat het gevaar dat autofabrikanten straks niet met de staatssteun gered zijn, maar als gevolg ervan alsnog zitten opgescheept met een almaar uitdijend wagenpark vol met auto’s die niemand wil hebben.

De oplossing ligt gevoelig: een accijns op benzine die consumenten dwingt tot energiebesparing. In de VS rust daarop vanouds een taboe. Maar mogelijk niet voor lang. Volgens de Britse zakenkrant The Financial Times zijn de topmannen van Amerikaanse autofabrikanten inmiddels voorstander van de invoering van zo’n accijns.

Ayolt de Groot

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden