Amerikanen lijden onder korter werken

Bedrijven die hun werknemers minder uren laten werken omdat de economie vastloopt – miljoenen Amerikanen hebben ermee te maken...

Verlies van inkomsten omdat zij worden gedwongen korter werken, is een grote bron van zorg aan het worden voor miljoenen Amerikaanse families. Hun lonen worden minder, terwijl de huizenprijzen dalen en de gasprijzen stijgen. Soberheid verspreidt zich over het land.

‘Ik stop met eten en ik kijk welke spullen ik niet echt meer nodig heb’, zei Marvin Zinn, een medewerker van apotheek Walgreens in St. Joseph, Michigan. Zinn zag zijn salaris de afgelopen maanden dalen van 1.300 dollar naar 1.100 dollar. Zijn werkweek werd in die periode ingekort van 44 naar 37,5 uur.

Doordat Zinn wel eten moest blijven kopen, is de schuld op zijn creditcard inmiddels toegenomen tot 2.000 dollar. Hij gaat niet meer naar de tandarts en ook zijn wekelijkse bezoeken aan de kerk heeft hij gestaakt. ‘Ik kan me niet meer veroorloven ernaartoe te rijden.’

De banenmarkt is zwak, maar wie oppervlakkig kijkt, krijgt zeker niet de indruk dat er een chronisch probleem is. Het aantal ontslagen blijft achter bij eerdere periodes van economische neergang en ook het werkloosheidspercentage ligt met 5,5 procent rond het gemiddelde. Maar dat beeld maskeert de moeilijkheden van hen die uren moeten inleveren of genoegen moeten nemen met parttime banen bij gebrek aan beter. Bovendien erodeert de Amerikaanse koopkracht zonder dat het opvalt.

Het aantal mensen dat volgens de overheid onvrijwillig parttime werkt, is afgelopen maand toegenomen tot 5,3 miljoen. Dat is het hoogste niveau sinds de overheid deze gegevens in de jaren vijftig ging bijhouden. Een jaar geleden lag dat aantal nog rond de 4 miljoen. In totaal gaat het momenteel om 3,7 procent van de totale beroepsbevolking, veruit het hoogste niveau sinds 1995. ‘Die toename is schrikbarend’, aldus Steve Hipple, een econoom in dienst van het Ministerie van Arbeid. Met name mannen zijn verplicht minder gaan werken. Spaanstaligen zijn het hardst getroffen.

‘Het werkloosheidsniveau geeft een misleidend beeld van de aanpassingen die op nu plaatsvinden’, zegt John Silvia, hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Wachovia. ‘Het snijden in uren is geen kleinigheidje. Mensen mogen dan nog wel een baan hebben, ze verliezen wel inkomsten.’

Veel experts zien in de snel korter wordende werkweken dan ook een voorbode van een pijnlijker hoofdstuk dat volgens hen snel zal beginnen. Het aantal ontslagen zal stijgen, menen zij. Veel bedrijven proberen op deze manier de zware tijden uit te zingen, maar als de situatie slechter wordt, zullen ze echt zwaardere maatregelen moeten nemen, is het idee.

Of het voor Ron Temple zover zal komen, is de vraag, maar ook zijn werkweek is inmiddels drastisch ingekort. Temple werkt al tien jaar als bagagesjouwer bij vliegmaatschappij United Airlines in Denver. Op zes juli kreeg hij samen met 150 collega’s een onaangename keuze voorgelegd van het management van de maatschappij. De stijgende brandstofprijzen noopten tot actie. Temple mocht met onbetaald verlof in de hoop dat hij later weer zou worden ingehuurd, hij mocht verkassen naar een andere stad of hij kon blijven, maar dan wel met een ingekorte werkweek. Omdat Temple maandelijkse hypotheeklasten heeft en geen spaargeld en het verkopen van zijn huis in de huidige markt geen optie was, koos hij voor de laatste optie. Ook zijn betaalde lunch en overuren moest hij inleveren. Zijn inkomen daalde van de ene op de andere dag van 2.700 naar 1.140 dollar per maand. Deze week deed Temple zijn boodschappen bij een kerk die goederen voor lage prijzen aanbiedt aan mensen in nood. ‘Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik zoiets heb moeten doen’, aldus Temple. ‘We bezuinigen nu op elke mogelijke manier’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden