Amerikanen kopen vastgoedtak SNS

Propertize, de voormalige vastgoedtak van 'bad bank' SNS Reaal, wordt verkocht aan de Amerikaanse bank JP Morgan Chase en investeerder Lone Star. Het consortium betaalt een bedrag dat kan oplopen tot 895,3 miljoen euro.

Winkelcentrum the Wall langs de A2 is via SNS Property Finance nog deels in handen van de staat.Beeld HH

Dat heeft de NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, dinsdag bekendgemaakt.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem informeerde de Tweede Kamer gisteren na het sluiten van de beurs per brief over de overeenkomst. Als alles volgens plan verloopt, kan de overname in september worden afgerond.

Propertize werd in oktober in de etalage gezet, waarna met ruim tachtig geïnteresseerden werd gesproken. Daarvan bleven er in eerste instantie vier en later twee over. De namen van de Amerikaanse bank JP Morgan en investeringsmaatschappij Lone Star zongen sinds vorige week rond als serieuze kandidaten.

De Nederlandse staat kreeg Propertize, dat toen SNS Property Finance heette, in februari 2013 in handen bij de nationalisatie van SNS Reaal. In de zogenoemde bad bank werd toen 5,5 miljard euro aan vastgoedleningen ondergebracht. Het later dat jaar afgesplitste Propertize kreeg van de staat tien jaar de tijd om de door slechte leningen geplaagde vastgoedportefeuille die SNS Reaal bijna fataal werd, af te bouwen.

De verkoop biedt Propertize en ten minste een deel van de medewerkers zicht op een toekomst die verdergaat dan wanneer de vastgoedportefeuille in handen van de staat zou zijn afgebouwd. 'Er is zicht op een toekomst met een verdere horizon dan de staat aan Propertize kan bieden', aldus Dijsselbloem.

De staatsgarantie op de financiering van Propertize komt te vervallen. De kopers nemen verder alle rechten en verplichtingen van de bank over.

Dijsselbloem schrijft aan de Kamer dat de schatkist voorlopig 32 miljoen euro overhoudt aan de redding van SNS Reaal, inclusief Propertize. Het uiteindelijke bedrag hangt nog wel af van onder meer ontwikkelingen rond SNS Bank. Die is nu nog in handen van de staat. 'Op dit moment valt nog niet te zeggen waar het uiteindelijke resultaat van de ontmanteling van SNS Reaal op uitkomt', schrijft Dijsselbloem aan de Kamer .

De deal moet nog goedgekeurd worden door toezichthouders.

Het aanvankelijke plan van minister Dijsselbloem was dat de staat tot 2023 het vastgoed en de beleggingen van Propertize stuk voor stuk van de hand zou doen. Doordat de economie er sinds vorig jaar gunstiger voorstaat, koos de minister echter voor de vervroegde verkoop.

Vóór de nationalisatie van SNS Reaal in 2013 was het diens vastgoedtak, toen Property Finance genaamd, die de bank-verzekeraar in financiële problemen bracht. Na de nationalisatie wist Propertize de ooit astronomische verliezen te beperken: 49 miljoen euro in 2014, tegen 823 miljoen het jaar ervoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden