Amerikanen dienen megaclaim in tegen Vimpelcom

Tom Kreling
Henk van Dalen. Beeld anp
Henk van Dalen.Beeld anp

Amerikaanse beleggers in het Noors-Russische telecombedrijf Vimpelcom hebben begin november een massaclaim ingediend tegen financieel bestuurder Henk van Dalen, vier andere bestuurders en het bedrijf.

De beleggers claimen grote schade te hebben geleden door koersschommelingen als gevolg van onderzoek naar omkoping door Vimpelcom in Oezbekistan. Zo daalde de koers flink nadat het bedrijf had laten weten honderden miljoenen dollars te reserveren voor boetes.

Die boetes kwamen inderdaad. Het in Amsterdam gevestigde en aan de Amerikaanse beurs Nasdaq genoteerde bedrijf erkende vorige week de beschuldiging en schikte voor een recordbedrag van 795 miljoen dollar (721 miljoen euro) met de Nederlandse en Amerikaanse justitie. Nederland ontvangt 358 miljoen euro.

Het was 'een spannende trip' geweest, zei Henk van Dalen in mei 2013 toen hij zijn vertrek aankondigde bij Vimpelcom. Daarmee zal hij niet de massaclaim hebben bedoeld. De 63-jarige Van Dalen was financieel bestuurder bij Vimpelcom in de periode 2010 tot september 2013. In die periode betaalde het bedrijf tientallen miljoenen smeergeld aan de dochter van de Oezbeekse president om toegang te krijgen tot de telecommarkt in het land. De betalingen gingen naar een bedrijfje op Gibraltar, dat uiteindelijk eigendom was van presidentsdochter Gulnara Karimova. Uit stukken van de Amerikaanse justitie blijkt dat werknemers van Vimpelcom intern meerdere keren hebben gewaarschuwd dat er sprake was van onoorbare praktijken en omkoping.

De affaire had eerder al consequenties voor Van Dalen, een ervaren bestuurder die commissariaten aan elkaar rijgt. Vanwege het onderzoek van justitie legde hij november vorig jaar een aantal functies neer. Zo gaf hij zijn commissariaat bij aardappelzetmeelconcern Avebe en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) op. Zijn meest prestigieuze commissariaat, bij de Rabobank, heeft hij nog niet opgegeven, maar tijdelijk neergelegd. Voor hij aan zijn rits commissariaten begon, was hij onder meer directeur bij chemieconcern DSM en postbedrijf TNT.

De president, zijn dochter en het smeergeld

Lees hier de reconstructie van de VimpelCom-corruptiezaak.

Naast de Amerikaanse massaclaim en de opgegeven functies levert de periode bij Vimpelcom mogelijk nog meer ellende op. Het Openbaar Ministerie maakte vorig week bekend dat het ondanks de schikking nog wel een aantal personen wil vervolgen, onder wie één Nederlander. NRC Handelsblad meldde gisteren op basis van bronnen rond het onderzoek dat het gaat om Van Dalen.

Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Op zijn huisadres werd de telefoon wel opgenomen, maar de persoon die opnam wilde niets zeggen. Uit het Kadaster blijkt overigens dat Van Dalen zijn woonhuis en een appartement in Leiden in november vorig jaar op naam van zijn vrouw heeft gezet door huwelijkse voorwaarden op te stellen. Zo hoopt Van Dalen wellicht te voorkomen dat schuldeisers, zoals beleggers, beslag kunnen leggen op zijn onroerend goed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden