Nieuws Handelsoorlog

Amerikaanse voedselbanken raken overspoeld door de goederen die vanwege de handelsoorlog niet geëxporteerd worden

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de voedselbanken in zijn land met een bijzondere uitdaging opgezadeld. Trump schenkt ze miljoenen tonnen aan varkensvlees, melkproducten, fruit en pistachenoten die de boeren niet meer in het buitenland kwijt kunnen vanwege de handelsoorlogen die hij voert tegen grootafnemers als China en Mexico. 

Inwoners van Welch, West-Virginia zoeken in de voorraad van de lokale voedselbank. Beeld AFP

Het probleem: die voedselbanken ontberen de vrachtwagens, chauffeurs, opslagruimte en de vrijwilligers om al die waren te distribueren voor ze bederven.

‘Als we meer middelen krijgen is het prima. We gaan ons uiterste best doen’, zegt Brian Greene, de directeur van de voedselbank in Houston in de Britse zakenkrant Financial Times. Maar een uitdaging wordt het wel. Greenes hulporganisatie krijgt normaal in een maand een of twee vrachtwagens met levensmiddelen aan de deur. Vanaf deze maand kan dat oplopen tot acht per week. Feeding America, een netwerk van tweehonderd voedselbanken, denkt 300- tot 400 miljoen dollar meer kwijt te zijn aan distributie.

De regering is maandag begonnen met het opkopen van voorraden vlees, melk, fruit en noten van boeren die getroffen worden door hogere importtarieven van Chinezen (60 procent) en Mexicanen (20 procent). De maatregelen leiden ertoe dat Amerikaanse landbouwers hun inkomen dit jaar met bijna 20procent zien krimpen, naar gemiddeld 66.700 dollar (iets meer dan 57 duizend euro).

De voedselschenking past ook in een ander plan van Trump. Hij wil volgend jaar de voedselbonnen die nu nog aan armere gezinnen worden verstrekt vervangen door voedselpakketten. In de Verenigde Staten zijn 40 miljoen mensen afhankelijk van de steun door voedselbanken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.