Amerikaanse presidentsvrouw verdedigt haar man te vuur en te zwaard; Hillary Clinton is onverwoestbaar

De gedachten van vele Amerikanen gaan dezer dagen uit naar Hillary Rodham Clinton. Maar wie denkt dat zij haar lot terneergeslagen ondergaat vergist zich....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Volgens Marsha Berry, een woordvoerster van het belegerde Witte Huis, heeft Hillary de rol van 'crisis-manager' op zich genomen. Zij stippelt de strategie uit in wat James Carville zondag 'de oorlog van de Clintons met de Clinton-haters' noemde. Hillary is de belangrijkste adviseur van de president en alles wat zij tegen hem zegt en aan hem schrijft kan niet als bewijsmateriaal worden opgeëist door openbaar aanklager Ken Starr.

'Hillary neemt de strategische beslissingen. Zij is een vechter en zij is de afgelopen dagen overgeschakeld op de hoogste staat van paraatheid', vertelde gisteren Lisa Caputo aan WTOP, het belangrijkste radiostation van Washington. 'Alle mensen die jeremiëren over die arme Hillary vergissen zich. Hillary is okay. Hillary is onverwoestbaar', voegde een andere vriendin en ex-medewerkster van de Clintons, Mandy Grunwald, daaraan toe.

De Amerikaanse presidentsvrouw, die wordt overspoeld met bloemen, telegrammen en faxen, is dit weekeinde begonnen met de organisatie van Clintons verdediging. In de persoon van Mickey Kantor, de voormalige minister van Handel, en Harold Ickes, de voormalige plaatsvervangend chef-staf, zijn hulptroepen opgetrommeld uit New York en Californië.

Kantor en Ickes, die zondag aan het team van persoonlijke juristen van de president zijn toegevoegd, hebben alle voorgaande crises meegemaakt, vanaf Gennifer Flowers in 1992. Ze worden omschreven als 'in de strijd beproefde veteranen' en specialisten in damage control. Ook hun adviezen en gesprekken met de president zijn wettelijk beschermd en kunnen dus niet door Starr worden opgeëist.

Zij zullen Clinton ook bijstaan in de veldslag in de media. Samen met Hillary zijn Kantor en Ickes begonnen met een tegenoffensief. Dat bestaat uit optredens in de zondagse talkshows en vertrouwelijke gesprekken met commentatoren, columnisten en de meest invloedrijke correspondenten. Hillary zelf heeft zich laten interviewen door een radionetwerk en zal zich morgenochtend laten ondervragen door Today van NBC.

Hun belangrijkste doel is Starrs onderzoek af te schilderen als een politiek geïnspireerde heksenjacht en de publieke opinie te kalmeren. 'Laten we uitgaan van de onschuld van de president. Laten we eens diep ademhalen en even goed nadenken. We weten op een paar beschuldigingen na eigenlijk helemaal niets. Het is veel te voorbarig om te oordelen', zei Kantor na aankomst met de nachtvlucht uit Los Angeles.

Naar buiten toe is dat ook de mening van Hillary. 'Ik zal niet zeggen dat dit niet zwaar is, maar we horen nu al een jaar of zes dit soort beschuldigingen, die de kop opsteken en weer verdwijnen. Dit maakt deel uit van een goed georganiseerde politieke aanval op mijn man. Hoe het komt dat hij zoveel haat losmaakt en dat er een groep mensen is die er alles voor over hebben om hem weg te krijgen weet ik niet. Maar ik weet wel dat hij het mikpunt is van een meedogenloze aanval', zei Hillary in een gesprek met American Urban Radio.

Heel voorzichtig werd zondag in de media enig begrip getoond voor de relatie van president Clinton met een jonge stagiaire op het Witte Huis. Clinton zou een bijzondere vriendschap met het meisje hebben opgebouwd. Net als hij zelf komt Monica Lewinsky uit een probleemgezin met een tirannieke vader. Clinton en Monica hadden een emotionele relatie, geen seksuele relatie, hoewel er misschien wel 'iets gebeurd is', aldus The Washington Post.

Clinton wordt afgeschilderd als een bij vlagen eenzame president, een vijftiger met een midlife-crisis, die gecharmeerd was geraakt van 'een leuk jong ding' (columnist William Safire) en misschien een paar keer een beetje te ver is gegaan. Stom, stom, stom, maar wel begrijpelijk en menselijk.

Volgens bekenden als Mandy Grunwald en Lisa Caputo heeft Hillary al lang geleden de illusie opgegeven dat Clinton het begrip echtelijk trouw letterlijk neemt. 'Ik denk dat zij hem door en door kent. Ik denk ook dat zij hem met open ogen en zonder illusies over zijn trouw accepteert. Zij houdt gewoon van hem met alle zijn sterke en zijn zwakke kanten', aldus Grunwald.

Caputo: 'Haar eerste reactie in dit soort crises is: waar zijn de zandzakken, waar zijn de zandzakken. En vervolgens gaat zij tot de aanval over. Ik denk wel dat zij de president binnenskamers vertelt wat zij er echt van denkt. Ik weet uit ervaring dat Clinton bang is voor de woedeaanvallen van zijn vrouw.'

Hillary heeft een scherp juridisch brein en is inmiddels tot de conclusie gekomen dat haar man wel grote politieke risico's loopt, maar niet kan worden afgezet. Aanklager Starr moet ondubbelzinnig bewijzen dat de president Monica Lewinski rechtstreeks of indirect (via Vernon Jordan) heeft aangezet tot meineed. De Senaat, die in een impeachment-procedure de rol van jury vervult, kan de president nooit afzetten zonder concreet bewijs van het aanzetten tot meineed of het belemmeren van de rechtsgang.

In de geschiedenis van de Verenigde Staten is het buitenechtelijke seksleven van veertien presidenten onderwerp geweest van publiek debat - te beginnen met George Washington. Kennedy kreeg hoofdpijn als hij niet om de twee dagen 'a strange piece of ass' in zijn bed had. Jefferson vree met een slavin, Roosevelt had een verhouding met zijn secretaresse, Jimmy Carter ging in gedachten vreemd. Grover Cleveland had een buitenechtelijk kind en won twee maal de presidentsverkiezingen (in 1885 en in 1893). Kortom, er is nog nooit een president afgetreden vanwege een slippertje. En dat weten de Clintons heel goed.

Samen keken zij zaterdagavond in de bioscoop van het Witte Huis naar de nieuwe film van Robert Duvall, die in The Apostle een dominee speelt wiens huwelijk ten onder gaat aan buitenechtelijke uitspattingen. Maar nadat hij alles heeft bekend en vergeving heeft gevraagd, scharen zijn familie en zijn kerk zich om hem heen en komt alles weer goed. Washington en Hollywood, het verschil is vaak heel klein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden