Amerikaanse munt vindt tijdelijk weg weer omhoog

De dollar heeft de weg omhoog hervonden. Na vlak voor oudjaar een dieptepunt te hebben bereikt tegenover de euro, steeg de munt in de eerste week van het nieuwe jaar vijf dagen op rij....

Van onze verslaggever

Uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Snow, die 'dingen wil doen om de kracht van de dollar te behouden', gaven vrijdag de financiële markten de overtuiging dat de Amerikaanse overheid maatregelen wil nemen om de munt te ondersteunen.

Gisteren sloot de Amerikaanse munt op 1,3032 euro. Analisten gaan er evenwel vanuit dat deze opleving tijdelijk is. 'Dit is een correctie omdat de dollar eind vorig jaar te hard onderuit is gegaan', zegt Anne Sanciaume, analist van zakenbank Lehman Brothers in Londen. 'Wij verwachten dat de dollar binnenkort weer verder zal dalen.' Die daling is volgens diverse experts nodig om het recordtekort op de Amerikaanse handelsbalans terug te brengen.

Opvallend zijn de grote uitslagen op de valutamarkt. Terwijl stijgingen of dalingen van meer dan een halve cent normaliter uitzonderlijk zijn, waren die de afgelopen weken aan de orde van de dag.

Deels is de beweeglijkheid te wijten aan de vakantie en de rust aan het begin van het jaar. 'De handelsvolumes zijn dan gering omdat er maar weinig kopers en verkopers zijn. Begint er één stevig te handelen, dan kan dat paniek veroorzaken', zegt Sanciaume.

Maar ook na de kerstvakantie hield de onrust aan. Volgens Tony Norfield, strateeg bij ABN Amro in Londen, spelen structurele factoren mee. 'Er zijn momenteel op de valutamarkt veel meer spelers dan vroeger die op zoek zijn naar snelle winsten. Ze kopen of verkopen snel bij koersbewegingen.'

Dat komt volgens Norfield doordat het moeilijker is geld te verdienen door geld in langetermijn-beleggingen als aandelen te steken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden