Amerikaanse investeerder wil zich bij Funda inkopen - Funda gaat nog niet in op het bod

Als het bijdraagt aan een breder, eerlijker aanbod op de grootste huizensite van Nederland, zou verkoop van Funda aan een buitenlandse investeerder zo gek niet zijn, vinden ze bij de vereniging van woningeigenaren Eigen Huis. Woordvoerder Hans André de la Porte: 'Nu is de site nog voor 70 procent eigendom van makelaarsvereniging NVM. En dus wordt het huizenaanbod van NVM-makelaars voorgetrokken.'

Marc van den Eerenbeemt
Bredevoort, Gelderland, bouwjaar 1744, perceel 192 m2. Beeld
Bredevoort, Gelderland, bouwjaar 1744, perceel 192 m2.Beeld

De Amerikaanse investeerder General Atlantic wil zich voor een kwart tot ruim eenderde inkopen in Funda, meldde het Financieele Dagblad maandag. Funda en meederheidsaandeelhouder NVM wilden geen mededelingen doen over de flirt van de belegger, maar omgerekend komt het bod neer op een totale waarde van Funda van 240 miljoen euro. De NVM noemt verkoop echter 'niet opportuun'.

De oprichting van Funda, ruim vijftien jaar geleden, was een gouden zet van de NVM. De site is uiterst winstgevend; het laatste jaarverslag meldt een nettowinst van 10,5 miljoen euro op een omzet van 28,2 miljoen (huisverkopers betalen de site een basistarief voor publicatie en extra voor diensten als een 3D-presentatie). Ook biedt Funda de ruim vierduizend NVM'ers een grote marktmacht. Het populaire Funda was lang verboden terrein voor andere verkoopbemiddelaars dan de leden van de grootste makelaarsvereniging van Nederland.

Eind oktober doet de rechtbank uitspraak in een zaak van concurrerende makelaarsvereniging VBO tegen Funda wegens misbruik van zijn marktpositie. Het kleinere VBO - duizend leden - wil gelijke kansen en tarieven op Funda als de NVM'ers. Het aanbod van de VBO'ers bungelde lang onderaan de lijst. Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit tikte de site daarvoor op de vingers. Eind 2015 besloot Funda het aanbod van de NVM-ers niet meer voor te trekken. De lijst met zoekresultaten wordt sindsdien bepaald op relevantie voor de zoeker, zonder te selecteren op de makelaar die het huis aanbiedt.

De Amerikaanse belegger is al mede-eigenaar van 'Funda's' in Duitsland, Frankrijk, België en Zweden. In Nederland heeft alleen huizensite Jaap.nl van de Telegraaf Media Groep met het Belgische Mediahuis een buitenlandse eigenaar.

Door de band met de NVM geldt Funda nog steeds als een relatief terughoudend opererend bedrijf, zeggen kenners die anoniem willen blijven. Zo is de 'achterkant' van de site alleen toegankelijk voor makelaars. Particulieren die bijvoorbeeld wat foto's willen toevoegen of een extra open dag willen aankondigen, moeten dat via hun makelaar doen: 'Zo houdt de NVM haar verdiensten op peil.'

Als een nieuwe eigenaar Funda nog winstgevender zou willen maken, moet hij de NVM-makelaars buitenspel zetten, zegt een ander. 'Dan kun je wat gaan doen met aanvullende diensten bijvoorbeeld, of meer op het internationale vlak. Maar dat is moeilijk. De makelaardij is een traditionele wereld. En een huis is een huis.'

Bij de vereniging EigenHuis verwachten ze geen verkoop. André de la Porte: 'Daarvoor is Funda de NVM veel te lief. Een nieuwe eigenaar heeft geen belang bij het voortrekken van één groep verkopers.'

Verbetering: In een eerdere versie van dit stuk stond door een eindredactionele ingreep dat een nieuwe eigenaar van Funda een belang heeft bij het voortrekken van één groep verkopers. Dat had moeten zijn: geen belang.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat het aanbod van VBO-makelaars in zoekresultaten op huizensite Funda 'onderaan de lijst bungelt'. Sinds november 2015 wordt het aanbod van NVM-makelaars echter niet meer voorgetrokken.

Vier keer een historisch woonhuis met tuin op Funda voor 275 duizend euro:

Grathem, Limburg, bouwjaar 1858, perceel 610 m2. Beeld
Grathem, Limburg, bouwjaar 1858, perceel 610 m2.Beeld
Bredevoort, Gelderland, bouwjaar 1744, perceel 192 m2. Beeld
Bredevoort, Gelderland, bouwjaar 1744, perceel 192 m2.Beeld
Ouderkerk Aan Den IJssel Zuid-Holland, bouwjaar 1900, perceel 669 m2. Beeld
Ouderkerk Aan Den IJssel Zuid-Holland, bouwjaar 1900, perceel 669 m2.Beeld
Vriescheloo, Groningen, bouwjaar 1898, perceel 1.551 m2. Beeld
Vriescheloo, Groningen, bouwjaar 1898, perceel 1.551 m2.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden