Amerikaanse investeerder gruwt van extraatje voor hondstrouwe belegger

De Amerikaanse belegger Franklin Mutual Advisers eist dat DSM het voorstel om trouwe aandeelhouders te belonen met extra dividend, op de komende aandeelhoudersvergadering niet in stemming brengt....

Franklin, houder van 4 miljoen aandelen DSM, bijna 2 procent van de 195 miljoen uitstaande aandelen, is fel tegen het voorstel. ‘Dezelfde investering dient hetzelfde dividend op te leveren’, zegt Brandse. ‘Franklin is loyaal aan DSM, maar is niet van plan te betalen voor de loyaliteit van anderen.’

En daar komt het plan van DSM volgens Brandse wel op neer. DSM besteedt een min of meer vaststaand deel van de jaarlijkse kasstroom aan de betaling van dividend. Alle extraatjes voor trouwe aandeelhouders gaan dus ten koste van de uitkering aan de overige aandeelhouders. ‘Dat zijn communicerende vaten’, zegt Brandse.

Hij rekent erop dat van de 195 miljoen stemgerechtigde aandelen slechts een minderheid op de vergadering zal zijn vertegenwoordigd. De 44,04 miljoen cumulatief preferente aandelen (cumprefs) geven bij een opkomst van tussen de 20 en 25 procent of minder de doorslag, zo redeneert Brandse, omdat de prefente aandelen het voorstel van het DSM-bestuur en masse zullen steunen.

Maar die veronderstelling wordt door DSM weersproken. ‘Iedereen heeft de vrijheid voor of tegen te stemmen of zich te onthouden’, zegt DSM-woordvoerster Elvira Luyckx. De 44 miljoen cumprefs zijn ook niet in handen van een bevriende stichting, maar in het bezit van vier Nederlandse institutionele beleggers. Zij ontvangen over hun stukken een vast dividend van ongeveer 35 cent – 6,78 procent van de uitgifteprijs van 5,2942 euro.

Bovendien zijn de eigenaren nadrukkelijk uitgesloten van het loyaliteitsdividend, dat in het kort neerkomt op een verhoging van het gewone dividend met 10 procent. ‘Zij hebben er daarom geen belang bij of het voorstel wordt aangenomen of verworpen, maar zij zijn volstrekt vrij bij het bepalen van hun stem’, zegt Luykx.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden