Amerikaanse interesse in Nederlands bonusbeleid

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse regering is geïnteresseerd in het herenakkoord over matiging van bonussen dat minister Wouter Bos van Financiën vorige week sloot met de top van de Nederlandse banken.

Bos heeft daarom voor zijn Amerikaanse collega minister Timothy Geithner in allerijl het akkoord in het Engels laten vertalen, zo vertelde Bos donderdag na de G20-top in Londen. In het herenakkoord hebben de Nederlandse banken en verzekeraars met Bos afgesproken dat ze een gematigd en duurzaam beloningsbeleid 'zonder perverse prikkels' gaan voeren en dat voorlopig eventuele salarisstijgingen aan de top niet hoger zullen zijn dan in de rest van het bedrijf.

Bos had eerder de Nederlandse bankiers gedreigd met wettelijke of fiscale maatregelen als ze niet wilden meewerken aan zijn herenakkoord. Toen had hij een Amerikaans plan voor hele hoge belastingen op bonussen nog in gedachten.

Op de G20-top in Londen werden donderdag in de slotverklaring in de woorden van Bos ,,tamelijk scherpe formuleringen'' opgenomen over bonussen. Er wordt onder meer gesteld dat beloningen niet over een korte periode moeten worden uitbetaald als de risico's pas duidelijk worden op de langere termijn. Bedrijven moeten bovendien transparant zijn over hun beloningsbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden